Brynestad rasende på NRK

Atle Brynestad har som eier av Porsgrunds Porselænsfabrik forsøkt å stoppe intervjuet med seg selv i kveldens «Brennpunkt»-dokumentar på NRK.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dette programmet avsløres det at serviset «Tid» som i 2002 fikk Norsk Designråds utmerkelse, ikke lages i Porsgrunn, men i Bangladesh. Av arbeidere på slaveliknende kontrakter. TV-teamet som NRK hyret i Bangladesh, har snakket med flere ansatte som sier de tjener kr 1,50 i timen, noe som er under landets lovfestede krav til minstelønn. Flere av dem har heller ikke fått utbetalt lønn for overtid de siste sju månedene.

«Märtha»-serviset

Også det mye omtalte «Märtha»-serviset som er utviklet fra «Tid»-serien, blir laget ved Shinepukur Ceramics-fabrikken i Bangladesh. «Brennpunkt»-redaksjonen har sammenliknet en «Märtha»-kopp med dens tvilling på det norske markedet, koppen «Catherine», som også blir produsert ved samme fabrikk. Importkostnaden er 25 kroner pr. kopp, og mens «Catherine» selges i Til bords-kjeden for 125 kroner, tar Brynestad tiganger'n og selger den for 250 kroner!

- Jeg ble skjelt ut av Brynestad på telefonen sist fredag. Han har brukt advokater for å stoppe intervjuet, men vi er ikke redd for noe søksmål i forhold til den dokumentasjonen vi sitter på. Brynestad har selv et stort ansvar som industrileder, sier «Brennpunkt»-redaktør Morten Møller Warmedal til Dagbladet.

- Ren overrumpling

I et brev til «Brennpunkt» fredag krevde Brynestad intervjuet trukket. Han viser til Vær varsom-plakatens punkt 3.3 om at premissene for intervjuet ikke var klarlagt.

«Jeg hadde før intervjuet fått oversendt åtte spørsmål, men det vesentlige av intervjuet dreide seg om andre forhold. Hadde disse forhold vært tatt opp i det innledende møtet den 09.01.04, ville vi kunnet framskaffe nødvendig faktisk informasjon, slik dere har fått oversendt pr. telefaks i dag. En rekke forhold ble tatt opp i intervjuet - uten forvarsel. Dette hadde karakter av ren overrumpling,» skriver Brynestad.

- Jeg kan bare vise til at vi hadde et møte med Brynestad over to timer flere dager før intervjuet ble gjort. Det er det ubehagelige søkelyset Brynestad misliker så sterkt at han vil trekke intervjuet, sier Møller Warmedal.

- Forkastelig

I programmet som Dagbladet så i går, uttaler direktør Jan R. Stavik i Norsk Designråd at avgjørelsen om å gi en utmerkelse til formen på «Tid», ville blitt vanskeligere å ta om man hadde visst at det ble laget i Bangladesh. Det framgår også at Brynestad selv ikke har vært klar over de produksjonsmessige vilkårene for arbeiderne.

- Slike kontrakter er bare forkastelige, sier klubbleder Carl-Eivind Rølland til Dagbladet. I går måtte han ta et vemodig farvel med 50 nye ansatte som hadde sin siste arbeidsdag etter nye permitteringer ved Porsgrunds Porselænsfabrik.

- Vi har vært med på å utarbeide den nye strategiplanen og kan derfor ikke annet enn å akseptere dette, selv om det er like vondt hver gang en ansatt mister jobben. Etter at 60 mistet jobben i forbindelse med omstillingen i fjor, er det under 180 igjen, sier Rølland.

Benporselen

Rølland bekrefter at det meste av produksjonen ved Porsgrund nå er til bedrifter, hoteller og restauranter. I fjor ble forbrukermarkedet skilt ut i eget selskap under navnet House of Christiania Brands (HCB). Mye av denne produksjonen foregår i Bangladesh og andre asiatiske land.

- «Tid»-serviset ble utviklet av Grethe Rønning som har jobbet i over 40 år ved Porsgrund, men det er laget av benporselen som ikke finnes i Norge. Det er et gulhvitt, litt lettere porselen. Jeg har besøkt Shinepukur-fabrikken flere ganger og har aldri oppfattet at det har vært uverdige forhold der. Det er en ganske ny og moderne bedrift som er ytterst profesjonelle på porselen, sier tidligere produktsjef Ragnhild Wik til Dagbladet.

AVSLØRER: De fleste nordmenn tror varer fra Porsgrunds Porselænsfabrik er laget i Porsgrunn når de har fabrikkens stempel. Men mange av produktene, som servisene «Tid» og «Märtha» er laget ved denne fabrikken i Bangladesh.
OVERRUMPLET: - En rekke spørsmål ble tatt opp uten forvarsel. Intervjuet hadde karakter av ren overrumpling, sier Atle Brynestad om innslaget der han i «Brennpunkt»-programmet blirkonfrontert med at Porsgrund Porselæn-produkter lages på slavekontrakter i Bangladesh. Her sammen med sin kone Linn Stokke foran Steninge Slott Kulturcenter i Sverige.