Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brynjar (6) koster 16 500 mer enn Lene (8)

Brynjar (6) i Nittedal betaler over dobbelt så mye for å være på SFO som Lene (8) i Åseral.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅSERAL/NITTEDAL (Dagbladet.no):  I Åseral kommune i Vest-Agder betaler Lenes (8) mamma 13 kroner timen for SFO, moren til Brynjar (6) i Nittedal i Akershus må ut med minst det dobbelte.

Rundt 140 000 norske skolebarn er med på skolefritidsordningen. Hva de betaler for sin SFO-plass varierer kraftig etter hvor i landet de bor.

I Åseral opererer de med timepris (13 kroner), mens Nittedal kommune oppgir pris per måned (2800 kroner for full plass). Om man regner med at en fulltids SFO-plass benyttes 25 timer i uka, 11 måneder i året, betyr det en prisforskjell på hele 16.500 kroner i året mellom de to kommunene.

- Prisen her er helt forferdelig, sier Hildur Borge, Brynjars mamma.

Politikerne i Nittedal har vedtatt at SFO skal drives etter selvkostprinsippet, det vil si at kommunen ikke subsidierer ordningen, men at foreldrene betaler alle kostnadene ved SFO. Mange kommuner styrer SFO etter samme prinsippet, likevel har ikke Dagbladet.no funnet fram til en eneste kommune som er like dyr som Nittedal.

- Hvorfor skal det være så mye dyrere med SFO her enn andre steder? Og hvordan har de kommet fram til at 2800 kroner i måneden er korrekt pris, undrer Borge, som ble sjokkert da hun fikk høre om den høye SFO-prisen som trådte i kraft fra 1. mars i år.

- Vi i foreldreutvalget var høringsinstans da SFO-prisene skulle justeres, og vi foreslo å gjøre SFO billigere. I stedet økte politikerne den med 28 prosent.

Smått er godt

image: Brynjar (6) koster 16 500 mer enn Lene (8)

Solfrid Hårtveit i Åseral er langt mer fornøyd med prisen ved skolefritidsordningen ved Kyrkjebygd skole, bygdas eneste skole. Hun har datteren Lene (8) på SFO ti timer i uka, og for det trekkes hun 520 kroner måneden av lønna si. Hun jobber nemlig i kommunens barnehage som ligger et steinkast unna, og som har samme timepris som SFO: 13 kroner.

- Jeg vet nesten ikke hvor mye jeg betaler, men det er ikke fryktelig mye. Det er vel en av fordelene med å bo i en liten kommune, mener Hårtveit.

Kraftkommunen Åseral er stor i utstrekning men liten i innbyggertall. Og den er rik. Derfor har kommuneledelsen i mange år prioritert barn og unge som et ledd i å holde unna fraflyttingsspøkelset som truer så mange norske småkommuner.

- Og det har hjulpet. Folketallet har ligget stabilt rundt 900 i mange år, men det siste året har det faktisk steget, sier SFO-bestyrer Kari Karsrud Heggdal.

Fleksible

I dag er skolefritidsordninga stengt hver onsdag, og gir derfor ikke et fullt tilbud som mange andre kommuner.

- Første- til fjerdeklassingene har fri hver onsdag, og da har vi også stengt SFO fordi det ikke er behov. I kommunen er det mange som jobber deltid eller jobber hjemme på gården, og noen barn er hos besteforeldrene, sier Heggdal.

Dersom flere foreldre signaliserer at de trenger SFO gså onsdager vil kommunen strekke seg langt for å utvide tilbud.

- Vi er fleksibel på åpningstidene og prøver å tilpasse det etter behovet, sier Heggdal.

Minstepris for SFOen er seks timer i uka, altså 78 kroner. Makspris er 12 timer i uka - 156 kroner. Søsken får 25 prosent rabatt. Til sammenlikning er det ingen søskenmoderasjon i Nittedal, og minsteprisen foreldrene må ut med er 560 kroner for én SFO-dag i uka.

Tilbud om leksehjelp

Når Dagbladet.no besøker Åseral SFO er de minste ungene på barneidrett i idrettshallen.

- Dette er et tilbud vi har en gang i uka i samarbeid med idrettslaget. Her er mange unger som har lang skolevei, derfor er flere fritidsaktiviteter som starter når skoledagen slutter. Alle har også tilbud om leksehjelp en gang i uka, sier Heggdal.

I samme bygg som den splitter nye idrettshallen ligger biblioteket, ungdomsklubben, svømmebassenget, kulturskolen og bygdekinoen.

- I år er ett fritidstilbud, for eksempel musikkskole, gratis. Så betaler man eventuelt for det neste, sier Heggdal.

En dag i uka har elevene uteskole på et eget område der de har steinhytter og bålplass, og da tar de med seg fagene ut og studerer blomster, lager vannmøller eller gjør andre ting som passer inn i pensum. Og griller pølser selvsagt.

På Åseral SFO er det i all hovedsak lagt opp til lek, inne og ute. Her kan ungene tegne og male, spille spill, lese eller leke i tårnet sitt.

Ser på video

Også på SFO ved Slattum skole i Nittedal er aktivitetene mange og varierte. Da Dagbladet.no er på besøk bygger noen lego, noen lager påskepynt og andre leker i gangene. I en sofakrok, helt for seg selv, sitter Brynjar (6) og leser et Donald-blad.

- Jeg liker best å leke med legomennene, men egentlig er det ingenting som er kjedelig på SFO, sier han til Dagbladet.no.

Moren Hildur Borge er også for det meste fornøyd, men imponert over tilbudet er hun ikke.

- Hvis mange ansatte er syke en dag får barna se på video, og en fast dag i uka får de spille gameboy - da er SFO en ren oppbevaringsplass, sier hun, og legger til:

- Det er ikke noe feil på de ansatte, det handler om hva slags muligheter de har.

Les senere i dag: Barneombudet er kritisk til de store prisforskjellene.

<B>VISER FRAM</B>: Brynjar (6) viser moren Hildur Borge tegningene elevene på SFO har laget.
<B>BILLIGST I NORGE:</B> Solfrid Hårtveit og datteren Lene (8) bor i kraftkommunen Åseral, som prioriterer barn og unge, blant annet gjennom svært billig barnehage og SFO. Det er begge glade for.
FORNØYD:</B> Ruben (6) er storfornøyd med hverdagen på Åseral SFO - her sammen med Karoline (8) til venstre og Lene (8).
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media