Brynjar Meling: - Dette er bare oppgulp av gamle ting

Mulla Krekar oppfatter at dette er politisk motivert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mulla Krekar ble i natt pågrepet i Kongsvinger fengsel, siktet for internasjonal terrorisme. Italienske myndigheter slo i dag tidlig mot en terrorgruppe de mener Krekar leder, som heter Rawti Shax.

Italiensk politi mener at nettverket har vært koordinert av Krekar igjennom den nettbaserte organisasjonen «Rawti Shax» eller «Didi Nwe».

Oppspinn Dette mener Krekar selv at bare er oppspinn.

- Han sier at dette ikke har noe grunnlag i virkeligheten og at det er oppspinn. Han tar etterforskningen med stoisk ro, sier Krekars advokat, Brynjar Meling etter et møte han hadde med mulla Krekar i kveld.

Meling legger til at det er snakk om gamle påstander.

- Dette blir framstilt som nye ting, men det er bare et oppgulp av gammelt. Det er ingen bevis for noe nytt. Det er bare påstander og vi har enda ikke fått sett noen beviser for det som nå er framlagt, sier han.

Framstilt for varetekt - Frykter Krekar å bli utlevert til Italia?

- Jeg tror ikke Krekar er en som frykter så mye. Vi tar dette med ro. Hvis det er anklager mot ting han skulle gjort i Norge, skal det iretteføres i Norge, ikke i Italia.

Krekar vil blir framstilt for varetekt i morgen. Det blir da 55. gang han møter i en norsk rettssal.

- Jeg har full forståelse for Krekars oppfatning om at dette er politisk motivert, sier Meling.

Angrep i Norge I natt slo italiensk politi til og pågrep 17 personer: Tre i Norge, en i Finland, en i Sveits, fire i Storbritannia og sju i Italia. Storaksjonen ble kalt «jweb», som står for jihad på nett.

Etterforskningen skal ifølge italienske myndigheter ha vist forsøk på å finne våpen til å bruke i Europa (spesielt i Nederland), planlagte trusler mot norske stortingspolitikere og trusler om voldelige angrep i Norge. Gruppa skal også ha opprettet sovende celler i Italia og Nederland.

Ved bruk av internett og virtuelle chat-grupper har gruppemedlemmer kunnet «holde kontakten med deres åndelige leder, mulla Krekar, selv i fengsel så fortsatte han å drive ikke bare den ideologiske organisasjonen, men også strategisk retning i store saker, som deltakelsen i Syria-konflikten og valget om å støtte IS» skriver italiensk politi.

De mener gruppa har bånd til terror og har bidratt til at minst 15 kurdere har blitt sendt til kamp i Syria i Irak, i tillegg til å ha planlagt attentat. Italiensk politi hevder Krekar fra fengselscella har gitt beskjed om å rekruttere selvmordbombere.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram