HISTORISK:  Brynjar Meling blir forsvarer i en historisk drapssak i Norge. Hans klient ble først dømt, så frikjent og så tiltalt igjen for drapet på Kristin Juel Johannessen. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet.
HISTORISK: Brynjar Meling blir forsvarer i en historisk drapssak i Norge. Hans klient ble først dømt, så frikjent og så tiltalt igjen for drapet på Kristin Juel Johannessen. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet.Vis mer

Brynjar Meling ny forsvarer for tiltalte i Kristin-drapet

Vil skape tvil om DNA-beviset med verdensledende ekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet)
Kjendisadvokat Brynjar Meling overtar som forsvarer for den 39 år gamle mannen som er tiltalt for drapet på Kristin Juel Johannessen. 39-åringen har hatt Søren Hellenes som forsvarer siden han ble siktet i fjor sommer.

- Jeg kan bekrefte at jeg er oppnevnt av retten som ny forsvarer. Og jeg har hatt samtaler med min klient som er klokkeklar på at han er uskyldig, sier Brynjar Meling til Dagbladet.

Rettshistorie
Kristin Juel Johannessen ble overfalt og kvalt i nærheten av hjemmet sitt i Mørk i Larvik den 5. august 1999. Hun skulle sykle til en badeplass og møte en venninne da hun ble drept i et skogholt.

Det skrives rettshistorie i Norge når rettssaken starter i Borgarting lagmannsrett i Oslo 16. august. For første gang må en som er frikjent for et drap møte på tiltalebenken på nytt for det samme drapet.
39-åringen ble først dømt for å ha drept Kristin i Larvik tingrett i 2001, men ble frikjent av lagmannsretten i 2002 etter at Statsadvokaten valgte å henlegge saken etter bevisets stilling. Mannen fikk 500 000 kroner i erstatning.

DNA-match
Den 39 år gamle barnefaren har i alle år siden vært i politiets søkelys. I fjor vår sikret politiet seg mannens DNA i forbindelse med en mindre narkotikasak. Hans DNA ble sammenlignet med biologisk materiale under Kristins fingernegler og det ble full match.
Mannen har hele tiden nektet for å ha drept Kristin og vil erklære seg ikke skyldig når rettssaken starter.

Brynjar Melings strategi i retten vil være å skape tvil om DNA-testen.
- Slaget står om de tekniske bevisene, sier Meling.

DNA-ekspert
Det viktigste for Meling er å få utarbeidet en ny sakkyndig rapport om hvordan det biologiske materialet under Kristins negler ble oppbevart i 16 år, om det kan ha vært utsatt for forurensning og om Folkehelseinstituttet kan ha gjort eventuelle feil i analysene.
Meling bekrefter at han er i kontakt med engelske Susan Pope, som regnes for å være en av verdens fremste eksperter på DNA. Hun reiser verden rundt som sakkyndig i rettssaker og lærer opp kriminalteknikere i mange land. Hun har tidligere vært involvert i de tekniske bevisene i drapet på Birgitte Tengs på Karmøy i 1995.

- Samtidig må vi se på andre mulige gjerningsmenn. Vi vet at andre har vært mistenkte og siktet i denne saken, sier Meling.

Sammen med sin klient vil han også vurdere å legge vekt på at DNA-beviset ble ulovlig ervervet. Politiet innhentet biologisk materiale fra 39-åringen med henblikk på å sjekke det mot DNA under Kristins negler - men den offisielle begrunnelsen var narkotikasaken.
- Jeg er mer nøktern til dette, men det er noe vi skal se nærmere på. 

Ikke overrasket
Advokatene Astrid Aas-Hansen og Nora Hallén i Advokatfirmaet Elden skal være bistandsadvokater for Kristins familie under rettssaken.
- Familien legger seg ikke opp i tiltaltes valg av forsvarer. Det viktigste for familien er at det er tatt ut tiltale og at drapssaken kommer opp i lagmannsretten, sier Astrid Aas-Hansen til Dagbladet.

BISTANDSADVOKAT: Astrid Aas-Hansen er bistandsadvokat for Kristins familie, som ser frem til å legge saken bak seg om noen måneder. Her fra fengslingsmøtet i juli i fjor etter pågripelsen av 39-åringen. Foto: Christian Rooth Christensen.
BISTANDSADVOKAT: Astrid Aas-Hansen er bistandsadvokat for Kristins familie, som ser frem til å legge saken bak seg om noen måneder. Her fra fengslingsmøtet i juli i fjor etter pågripelsen av 39-åringen. Foto: Christian Rooth Christensen. Vis mer

Hun er ikke overrasket over at tiltaltes forsvarer vil angripe beviset som var avgjørende for gjenåpning av saken.
- En forsvarers oppgave er å så tvil om de bevis som foreligger.
- Riksadvokaten har beordret tiltale. Det betyr at øverste påtalemyndighet mener at bevisene er sterke nok for domfellelse. Endelig svar får en først med lagmannsrettens dom. Familien håper de om få måneder kan legge straffesaken bak seg, sier Aas-Hansen.

Meling understreker at han ikke vil legge sten til byrden for Kristins familie.
- Familien har gjennomgått en umenneskelig prosess og lidd mye i lang tid. Vi må sørge for nødvendig verdighet i denne saken, selv om beviskravene for å dømmes selvsagt ikke kan senkes, sier advokat Meling.