Putins tidligere taleskriver:

- Bryr seg bare om makt

I tre år skrev Abbas Gallyamov taler for Putin. Onsdag forteller han Dagbladet at han har en klar oppfatning av hvor den russiske presidentens prioriteringer ligger.

PUTIN: Putins tidligere taleskriver Abbas Gallyamov forteller at Putin aldri sjekket de daglige talene - og at Putin nå er desperat for et resultat i Ukraina. Video: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Abbas Gallyamov skrev taler for Putin i tre år før han forlot presidentens team i 2010.

Overfor Dagbladet TV snakker han tirsdag ut om hvordan presidenten har forandret seg i løpet av åra.

- Han er veldig nasjonalistisk nå, ja, men i starten var makt alt han brydde seg om, forteller den tidligere taleskriveren.

Nøyde seg med rask kikk

Gallyamov sier han var til stede med presidenten ved ulike funksjoner flere titalls, kanskje hundretalls ganger, men at han aldri hadde noen direkte kommunikasjon med den russiske presidenten.

De største talene Putin holdt under Gallyamovs tid kom fra presidentens egne ideer, forteller den tidligere taleskriveren.

De daglige talene sjekket imidlertid ikke Putin i forkant, men nøyde seg med en rask kikk før de ble framført.

- Han sjekka dem raskt, gjorde de endringene han ville. Han er en ganske god taler, hvis det sto noe han ikke likte bare utelot han det fra talen, sier Gallyamov.

TALESKRIVER: Abbas Gallyamov har jobbet som taleskriver for Putin i totalt tre år. Først ett år i Putins første periode som president i Russland, og senere i to år da Putin tjente som statsminister i landet.
TALESKRIVER: Abbas Gallyamov har jobbet som taleskriver for Putin i totalt tre år. Først ett år i Putins første periode som president i Russland, og senere i to år da Putin tjente som statsminister i landet. Vis mer

Brydde seg bare om makt

Den tidligere taleskriveren er av en klar oppfatning om at Putin ikke var en ideologisk drevet politiker i utgangspunktet.

- Han ville at Russland skulle være sterkt, men alt han egentlig brydde seg om i starten var å styrke sin autoritet og bli kvitt opposisjonen, sier Gallyamov.

Ifølge den tidligere taleskriveren var det først da den russiske presidenten begynte å begrense ytrings- og meningsfriheten i Russland, og med det begynte å høste kritikk fra vestlige ledere, at han begynte å gripe til ideologien.

- Han begynte å se til ideologien, for å bortforklare kritikken. Da ble forklaringen at «de er kolonister, vi er anti-kolonister», forteller Gallyamov.

TAP: Generalstaben til de væpnede styrker i Ukraina har uttalt at Russland har mistet over 260 helikoptere i krigen.Russland på sin side har hevdet at tapene er langt lavere. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Video: Reuters. Vis mer

- Som middelalderen

Ifølge Gallyamov står også Putin allerede på vaklende grunn i Russland på grunn av den mislykkede invasjonen av Ukraina.

Han tror ikke at Putin lenger har noe håp om å vinne krigen, men bare leter etter noe han kan karakterisere som en seier for landet.

- I dette øyeblikk ønsker han ikke så mye. Det eneste han vil ha nå er et eller annet resultat som kan likne litt på en seier. Han trenger å overbevise den russiske eliten og det russiske folket om at ikke alt har vært forgjeves, sier Gallyamov.

Dersom han ikke klarer dette ser situasjonen mørk ut for Putin, mener Gallyamov, som sier at nyhetene som daglig kommer fra fronten av krigen maler et bilde av et system som ikke fungerer.

- Folk som blir innkalt nå kommer seg til krigen med egne penger. De kjøper utstyr og våpen med egne penger. Det er som middelalderen, det er ikke en moderne stat, fordi Putins regjering ikke kan forsørge dem med skikkelig utstyr, sier taleskriveren.

Ifølge Gallyamov er det eneste den russiske befolkningen krever av Putin at han skal klare å holde landet trygt fra det som betraktes som fiender, og at invasjonen av Ukraina så langt har tjent til det motsatte.

- Alt de forventer fra ham er «beskytt oss fra våre fiender. Om du ikke klarer det, hvem er du da egentlig, og hvorfor trenger vi deg?» Dette vil drepe legitimiteten hans - eller egentlig er den døende allerede nå, sier Gallyamov.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer