Bryr seg ikke om Ap-Martins krig mot «radikal islam»

SV-politiker vil heller refse Siv Jensen.

ADVARTE: Martin Kolbergs utspill skaper ikke reaksjoner i SV. Alle foto: Scanpix
ADVARTE: Martin Kolbergs utspill skaper ikke reaksjoner i SV. Alle foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

 (Dagbladet.no): Det koker på toppen i Arbeiderpartiet etter at Martin Kolberg erklærte krig mot radikal islam i Norge.

- Radikal islam hører ikke hjemme i Norge på noen som helst måte og det vil vi bekjempe, sa Kolberg til NRK.

Og fikk en rett på nesa av Stortingspresident og partikollega Thorbjørn Jagland:

- Det finnes ikke noen trussel fra islam i Norge, men det er fullt mulig å oppkonstruere en trussel, uttalte en bestyrtet Jagland i dag til NRK.

Men den harde islam-retorikken fra Ap-Kolberg bekymrer ikke Ahktar Chaudhry i regjeringspartner SV.

- Jeg er ikke så opptatt av det som skjer i Ap. Det jeg er opptatt av er at denne debatten eies av Frp som spiller på frykt. Det er de som er premissleverandører, sier Akhtar Chaudhry (SV) til Dagbladet.no.

SV-politikeren vil ikke prate om en eventuell splittelse i regjeringspartiet, eller anklager om at samarbeidspartnerne bruker fremmedfrykt for å vinne velgere.

- De viktigste er premissleverandøren, og Frp er kunnskapsløse og hausser opp en ubegrunna frykt hos nordmenn. Nå har Jagland kommentert det, sier SV-politikeren til Dagbladet.no.

Men Frp-sjef Siv Jensen mener AP taler med to tunger i debatten.

- Arbeiderpartiet forsøker å ri flere politiske hester. Nå er det på tide at partiet avklarer hva som er dets politikk og hva det vil gå til valg på, uttalte Frp-formannen til NTB tidligere i dag.

- Ikke radikal islam
Ahktar Chaudhry mener Jaglands uttalelser om at det ikke finnes en islamsk trussel i Norge «viser lederskap» og «setter ting i perspektiv», og at Frp framstiller situasjonen som om «Norge er under angrep fra Taliban».

- Vi har ikke radikal islam i Norge. Det vi har er norsk ungdom med islamsk bakgrunn, som ønsker å bli en trygg del av samfunnet. Frp bidrar til å skape et monsterbilde av dem, sier han.

- Frp tillegger dem tanker og handlinger de selv tar avstand fra. De blir opprørte og sinte, og dermed et lett bytte for kreftene vi vil bekjempe, mener Chaudhry.

Et hav?
Til NTB i avviste Kolberg i dag intern splittelse i partiet, og sier det er «et Atlanterhav» mellom Ap og Frp. Han utdypet hva han legger i begrepet «radikal islam».

- Med radikal islam mener jeg små, men tydelige grupper som er totalitære og udemokratiske, voldsoppofrende og kvinneundertrykkende. Politiets sikkerhetstjeneste sier det finnes slike grupperinger i Norge, og at de til en viss grad ekspanderer. Dette er krefter vi i Arbeiderpartiet tar kraftig avstand fra.

- Men det finnes også andre ekstremistiske utslag enn radikal islam, som for eksempel kjønnslemlestelse og tvangsekteskap. Den som ikke mener dette er ekstreme handlinger, får rekke opp hånden, sier Kolberg til NTB.

- Finnes ikke i Norge
Det var under en debatt på Litteraturhuset i Oslo at Jagland gikk til angrep på eget parti, etter at Kolberg i forrige uke sa han ville bekjempe radikalt islam i Norge. Jagland mente Kolberg ikke vet hva «radikal islam» er.

- Det snakkes om hijab og kjønnslemlestelse av kvinner som eksempler i ei stor gryte av begreper der alt sammen kalles radikal islam. Til slutt blir det en stor suppe, sier Jagland.

- Kan påvirke trusselsituasjonen
PST henviser til trusselvurderinga for 2009, som ligger på nett, når Dagbladet.no tar kontakt. I den skriver de følgende:

GÅR ETTER FRP: Akhtar Chaudry (t.h) er ikke så opptatt av AP-kameratene.
GÅR ETTER FRP: Akhtar Chaudry (t.h) er ikke så opptatt av AP-kameratene. Vis mer

«I Norge foregår ekstrem islamistisk virksomhet i små miljøer. De internasjonale forbindelsene personer i disse miljøene er, i tillegg til virksomheten de utfører, imidlertid av en slik karakter at de også kan påvirke den nasjonale trusselsituasjonen».

«I de norske ekstreme islamistiske miljøene er det indikasjoner på at
aktiviteter knyttet til radikalisering er i ferd med å øke noe. Det finnes karismatiske lederskikkelser i Norge som kan øve betydelig innflytelse på personer som er i en radikaliseringsprosess
».

Men Chaudry fastholder at det ikke finnes radikal islam i Norge.

- PST sier også at de ikke har avdekket konkrete planer om terrorangrep i Norge, og at trusselnivået er lavt, sier Chaudhry til Dagbladet.no.

ISLAMISERING: Frp-formann Siv Jensen skaper ifølge SV frykt.
ISLAMISERING: Frp-formann Siv Jensen skaper ifølge SV frykt. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer