Brystet ble fjernet - prøven var feil

Sidsel Høydal (51) fikk kreftdiagnose. Hele høyre bryst og 18 lymfeknuter ble operert vekk. Noen uker etter operasjonen fikk trebarnsmoren vite at hun likevel ikke hadde vært syk. Laboratoriet hadde tatt feil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sårene vil aldri gro etter feilen som ble gjort for to år siden:

- Ennå kan jeg ikke våkne en eneste dag uten å kjenne hva jeg har vært gjennom - det er det verste, sier Sidsel Høydal fra Holmdal i Sogn og Fjordane.

Erstatning

Hun har søkt om erstatning for tabben som har merket henne for livet, og har fått positiv tilbakemelding fra Norsk pasientskadeerstatning. Hun har hatt store psykiske påkjenninger etter at brystet ble fjernet, har fått stygg arrdannelse og får lett vonde hevelser av brystprotesene. Fremdeles klarer hun ikke jobbe full tid.

- Jeg er bitter fordi det er så lite jeg kan gjøre med situasjonen. Jeg var aktiv trener i håndball, men har nå fått råd om ikke å spille ball mer. Immunforsvaret mitt er blitt svakere etter operasjonen, og jeg tåler ikke kraftige anstrengelser, sier hun.

- Skremmende

Trebarnsmoren synes det er forferdelig skremmende at 250000 lab-tester feilmerkes hvert år. Etter at hun fortalte sin historie i Dagbladet første gang i januar 1996, har hun fått en rekke henvendelser fra andre som har blitt behandlet ut fra tester som i ettertid har vist seg å ikke stemme.

- Konsekvensene er store både for dem som blir feiloperert og for dem som ikke får vite at de er syke, sier Sidsel Høydal til Dagbladet.