Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Operert i Tyrkia:

Brystet til Angelica (27) sprakk

Klinikken fristet med luksusbehandling og plettfrie resultater, men Angelica Isaksen (27) ble alvorlig syk, fikk store smerter og et sprukket bryst.

Tyrkia: Tobarnsmoren Angelica (27) dro til utlandet for å operere. Det fikk alvorlige følger. Foto: Privat
Tyrkia: Tobarnsmoren Angelica (27) dro til utlandet for å operere. Det fikk alvorlige følger. Foto: Privat Vis mer

Dagbladet advarer mot sterke bilder.

For svenske Angelica Isaksen (27) ble drømmen om en stram mage et mareritt. I juni 2019 dro tobarnsmoren fra Stockholm til Istanbul i Tyrkia for å operere etter et svangerskap som hadde satt spor på den tidligere veltrente kroppen.

Resultatet ble alvorlig sykdom, intense smerter og bakterier som spiste opp huden slik at puppen sprakk.

Termin: Tvillingene veide tre kilo hver ved fødsel. Foto: Privat
Termin: Tvillingene veide tre kilo hver ved fødsel. Foto: Privat Vis mer
Tvillinger: Angelica med sønnene, som nå er halvannet år. Foto: Privat
Tvillinger: Angelica med sønnene, som nå er halvannet år. Foto: Privat Vis mer

- Jeg bar tvillingene i magen i ni måneder, og kroppen ble så forandret. Jeg har alltid trent mye, men etter svangerskapet delte magemusklene mine seg. Jeg forsøkte å trene, men følte meg ikke bekvem i egen kropp, forteller Angelica.

Etter å først ha lett etter en plastisk klinikk i Sverige, kom hun over den tyrkiske klinikken Comfort Zone på Instagram. Deres bilder viste slike resultater Angelica ønsket.

I Istanbul ble 27-åringen tilbudt en operasjon kalt «mummy makeover» - inngrep som skulle stramme opp mage, pupper og rumpe.

Men etter den første operasjonen var ikke resultatene som forventet, og i november dro Angelica tilbake til klinikken for å korrigere magen. Kirurgen anbefalte da også å fjerne gamle implantater i Angelicas bryster fra en tidligere operasjon, og nye ble satt inn.

- Jeg våknet etter operasjonen med uutholdelige smerter - to dager seinere rant det blod ut fra høyre bryst, forteller Angelica.

Magen: Før og etter operasjon. Foto: Privat
Magen: Før og etter operasjon. Foto: Privat Vis mer

Alvorlig syk

Den tyrkiske kirurgen mente at både smerten og blødningene Angelica opplevde var normale, og hun dro hjem til Sverige.

- Da jeg kom hjem ble komplikasjonene verre: høyre pupp svulmet opp og blodet strømmet ut. Jeg kontaktet klinikken, som ba meg fjerne plasteret foran såret og legge på pads for å stanse blødningene, sier hun.

Etter: Slik så brystene ut etter operasjonen. Foto: Privat
Etter: Slik så brystene ut etter operasjonen. Foto: Privat Vis mer

Angelica gjorde som de sa og dro på jobb, men da hun blødde gjennom toppen skjønte hun at noe var alvorlig feil.

- Blødningene stoppet ikke. Samboeren min så på brystet mitt og sa at brystimplantatet var på vei til å falle ut. Brystvorta hang delvis løs. Jeg dro til akuttmottaket og ble innlagt på sykehus med en alvorlig MRSA-infeksjon i begge brystene, forteller Angelica.

Infeksjonen er farlige bakterier som i verste fall kan føre til død. Angelica måtte fjerne brystimplantatene, men på grunn av infeksjonen og smitterisiko ble de ikke fjernet før i januar. Småbarnsmoren forteller om lange uker med smerter.

- Jeg ble sengeliggende og måtte dra hjem til min mor. Det var vondt å ikke få være sammen med guttene mine.

Får ikke svar fra klinikken

Angelica informerte klinikken i Tyrkia om infeksjonen. De sa først at hun skulle få tilbake de rundt 80 000 kronene hun betalte for operasjonene, men etter hvert sluttet Comfort Zone å svare og erstatningen uteble.

Comfort Zone hevder overfor avisa Expressen at Angelica ikke fikk infeksjonen hos dem. Dagbladet har ikke lyktes i å få en kommentar fra klinikken.

- Comfort Zone har blokkert meg og svarer ikke når jeg kontakter dem. De har gitt kommentarer til aviser hvor de fraskriver seg alt ansvar, men jeg har ikke hørt noe etter at jeg klaget, forteller Angelica.

I januar laget hun Instagram-kontoen Comfortzone_botched hvor hun deler skrekkhistorien, og oppfordrer andre til å dele sine erfaringer. Etter å ha stått fram i medier i flere land, som TV 2 i Norge, har kontoen nå over 16 000 følgere. Mange av dem er nordmenn.

- Jeg er virkelig positivt overrasket over responsen. Folk er så støttende. Det er helt sykt hvor mange som har hatt liknende opplevelser.

Følgere forteller at de, i likhet med Angelica, har opplevd manglende oppfølging, sykdom og feil etter besøk hos Comfort Zone.

Bakterie: Angelica ble lagt inn på sykehus i Stockholm med infeksjon i begge brystene etter operasjonene. Foto: Privat
Bakterie: Angelica ble lagt inn på sykehus i Stockholm med infeksjon i begge brystene etter operasjonene. Foto: Privat Vis mer


Lokkende tilbud

PLASTIKKIRURG: Morten Rynning Kveim.
PLASTIKKIRURG: Morten Rynning Kveim. Vis mer

Kosmetiske inngrep har blitt stadig vanligere blant nordmenn, men i jungelen av plastikkirurger er det vanskelig å vite hvem man kan stole på. Markedsføring og lokkende tilbud med lovnader om lave priser og perfekte resultater gjør at flere tar turen til utlandet i jakten på endring, tror plastikkirurg Morten Rynning Kveim.

- Det finnes mange gode kirurger i verden, men også mange dårlige. De dårlige er ofte best på å markedsføre seg. Jeg vil råde dem som vurderer inngrep å snakke med helsepersonell, som igjen kan henvise til pålitelige kirurger, sier Kveim til Dagbladet.

Han er med over 30 år i bransjen en av Norges mest erfarne plastikkirurger, og er sterkt kritisk til å reklamere for plastikkirurgi.

- Er du uheldig i forbindelse med et inngrep i Norge får du forhåpentligvis oppfølging. Drar du til utlandet er det dessverre ofte vanskeligere å få hjelp i etterkant og man risikerer livslange plager, sier Kveim.

Angelica forteller at de andre pasientene som var på Comfort Zone samtidig som henne, var fra andre europeiske land, men ingen var fra Tyrkia.

- Det finnes mange flinke kirurger i Tyrkia, men de er gjerne ikke på hugget for å trekke pasienter fra andre land. De som markedsfører seg på nett mot utlandet, får ofte ikke nok pasienter hjemme, og forsøker markedet i utlandet for å få kunder, ifølge Kveim.

Kveim påpeker det er lettere å fraskrive seg ansvaret for et uheldig resultat om pasienten bor i et annet land, og at noen kirurger i utlandet tenker på økonomisk vinning, framfor pasientens beste.

- Det koster penger for en plastikkirurg å fraråde noen å få utført et inngrep. Useriøse kirurger tenker ofte ikke slik, og kan la seg friste til å operere selv om sjansene for at pasienten blir fornøyd ikke er de beste.

I tilfeller som Angelicas, kan det finnes muligheter for å bedre eller rette på feilene, men det krever ofte tid og mye arbeid, sier Kveim.

- I andre tilfeller man kan bli ødelagt for resten av livet.

- Jeg har det kjipt

- Det var «shady». I tillegg til dårlig oppfølging, fikk jeg ingen kvittering, måtte betale alt kontant og fikk ingen journal, sier Angelica om klinikken.

Nå har hun kontaktet advokat, og vil anmelde Comfort Zone.

- Det er ekstra komplisert å gå til sak fordi den er i et annet land, sier hun.

Sprakk: Det høyre brystet sprakk opp. Foto: Privat
Sprakk: Det høyre brystet sprakk opp. Foto: Privat Vis mer

Angelica er nå på bedringens vei, og håper at hun ved å dele sine erfaringer kan bidra til å hindre at det samme skjer andre. Hun oppfordrer de som vurderer inngrep til å gjøre grundig research og tenke over konsekvensene.

- Når jeg ser meg i speilet føler jeg meg jo ikke fornøyd. Det er slitsomt og påvirker meg psykisk. Jeg har det kjipt, men tenker at det på sikt kan bli bedre, forteller Angelica.

På spørsmål om hun tør å gjøre nye inngrep for å rette opp resultatene etter besøkene i Tyrkia, er svaret ja.

- Men i Sverige, hos en velkjent klinikk som jeg med sikkerhet vet vil passe på meg og som tenker på mitt beste, som gir oppfølging og hvor jeg har rettigheter, avslutter 27-åringen.