- Brystimplantatene reddet meg

Rebecca (53) priser seg lykkelig over at hun tok den brystforstørrende operasjonen. Hun mener det kan ha reddet livet hennes.

TILFELDIGHET: Rebecca Craggs skulle ta av bandasjene etter operasjonen, da hun gjorde en skremmende oppdagelse i ett av brystene. Foto: Kennedy News and Media
TILFELDIGHET: Rebecca Craggs skulle ta av bandasjene etter operasjonen, da hun gjorde en skremmende oppdagelse i ett av brystene. Foto: Kennedy News and Media Vis mer
Publisert

Rebecca Craggs (53) hadde brukt to år på å vurdere fram og tilbake om hun skulle forstørre brystene sine. I oktober i fjor tok hun endelig skrittet:

- Jeg tok operasjonen, og det var fantastisk. Jeg var skikkelig fornøyd, sier tobarnsmora til nyhetsbyrået Kennedy News and Media.

- Å gud!

Men to uker seinere, da hun var i gang med å fjerne bandasjene, kjente Rebecca hjertet synke i brystet.

- Det var en klump på siden av det høyre brystet mitt. Klumpen lå omtrent en millimeter under huden, og den bevegde seg, sier hun.

Hun beskriver den som en tydelig, hard klump på størrelse med ei bønne.

- Jeg visste ikke hva det var. Var det arrvev? «Å gud», tenkte jeg. Hjernen begynner å koke og du tenker på ethvert scenario. Selvfølgelig tenkte jeg det kunne være kreft.

Knakk fullstendig sammen

To uker seinere var Rebecca på plass hos fastlegen sin for å undersøke klumpen. Der ble hun beroliget med at klumpen så ut som en cyste, men hun ble likevel henvist videre til sykehuset i Birmingham.

SYKDOM: Da Emily fikk brystkreft ville hun dokumentere behandlingen hver uke i ett år. Her er resultatet. Video: Emily Helck / Youtube Vis mer

Der gjennomgikk hun både en ultralydundersøkelse og et mammogram.

- Jeg tok også en biopsi. Da jeg kom tilbake for å snakke med konsulenten på sykehuset, kunne jeg se det på ansiktet hens. De kunne ikke bekrefte noe der og da, for resultatene måtte sendes inn.

Da konsulenten gikk for å hente en kreftsykepleier, gikk det opp for Rebecca hva som var i ferd med å skje.

- «Herregud», tenkte jeg. Hun tok meg med inn på et rom, og jeg knakk fullstendig sammen.

Påviste brystkreft

Tre dager seinere kom den knusende bekreftelsen. Rebecca hadde brystkreft, et såkalt andregrads infiltrerende karsinom. Til å begynne med tok hun det med forbausende ro:

- Det verste var å vente de tre dagene på svaret. Det var verre enn å få diagnosen, fordi hjernen din går gjennom alle mulige scenarioer: Kan det være dette, eller dette?

Et par dager før resten av verden feiret det nye året med sjampanje og nyttårsraketter, la Rebecca seg under kniven.

INNLAGT: Rebecca hadde knapt kommet seg fra brystforstørrelsen, før hun måtte operere igjen - for å fjerne svulsten. Foto: Kennedy News
INNLAGT: Rebecca hadde knapt kommet seg fra brystforstørrelsen, før hun måtte operere igjen - for å fjerne svulsten. Foto: Kennedy News Vis mer

Den 17 millimeter store svulsten ble fjernet, sammen med fire millimeter med omkringliggende vev. Noen måneder seinere - i april - gikk tobarnsmora gjennom tre uker med strålebehandling.

- Reddet livet mitt!

I etterkant har tobarnsmora fått vite at kreften ikke hadde rukket å spre seg videre.

- Jeg priser meg lykkelig for at jeg tok den brystforstørrende operasjonen. Det var implantatene som presset svulsten framover. Hadde jeg ikke tatt den operasjonen, kunne jeg ha gått rundt her uten å vite om det, sier hun og fortsetter:

- På grunn av brystforstørrelsen oppdaget jeg det tidlig, før det spredte seg til lymfeknutene mine. Det kan definitivt ha reddet livet mitt.

RASER: Den brystkreftrammede amerikanske TV- og radiopersonligheten Denise Albert, raser etter behandlingen hun fikk i sikkerhetskontrollen på LAX. Video: Denise Albert/The MOMS/@themoms via Storyful Vis mer

Rebecca har gått til jevnlige mammogram-undersøkelser. Den siste hun tok, 15 måneder før diagnosen, viste ingen svulster.

- Det var egentlig to år til jeg skulle ta et nytt mammogram. Hvis den ikke hadde vokst veldig fort, hadde jeg aldri kjent det.

- Sjekk deg!

Etter den skremmende opplevelsen har Rebecca begynt å sjekke brystene sine jevnlig. Hun jobber nå for å øke bevisstheten rundt mammografi og jevnlige brystkontroller.

- Mange kvinner mistet mammografi-timene sine under coronanedstengningen, og det er bekymringsfullt. Det betyr at mange kvinner kan gå rundt og ha kreft uten å vite om det, sier hun.

Nå oppfordrer hun andre kvinner til å bestille seg en time for å sjekke brystene sine, og ikke minst om å sjekke sine egne bryster jevnlig.

- Hvis du har en klump, ikke vær redd for å dra til legen. Det blir bare verre om det faktisk er noe galt, og du ikke drar. Mange tenker at det ikke er så farlig og utsetter det, men dette er noe som du faktisk må gjøre.

Dette er ikke første gang Rebecca har hatt et møte med en dødelig tilstand. For 16 år siden hadde hun en kreftsvulst på ryggraden, og for noen år siden ble hun innlagt med sepsis.

- Alt dette får meg til å tenke: «Bare lev livet ditt!» For jeg synes livet er altfor kort.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer