Bryt isfronten

Hvor mange konflikter du har med partneren din, betyr ikke så mye. Det avgjørende er hvordan dere krangler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi forelsker oss, flytter sammen og gifter oss, kanskje. Alt er fantastisk. Er vi heldige, eller flinke og bevisste, kan kjærligheten vare. Men sannsynligheten for at det går den veien høna sparker etter noen år, er stor. Det forteller statistikken. Så hva kan vi gjøre når hverdagen er en kamp, og det bare handler om å holde ut for barnas skyld?

- Man kan forsøke å finne ut av hva det er som truer forholdet. Ofte vil man oppdage at det er noe riv ruskende galt med måten man snakker sammen på, mener Berger J. Hareide, leder for Modum Bads Samlivssenter.

Han har skrevet forord og innledning til den ferske «Samlivsboken», og er ansvarlig for en omarbeiding til norske forhold.

- Det må være rom for utblåsninger. Og det å ha mange konflikter behøver heller ikke være farlig, men måten vi snakker til hverandre på er viktig. Det går an å lære seg noen grep, sier Hareide.

Faresignalene

- Amerikanske forskere har funnet ut at sannsynligheten for skilsmisse kan regnes ut på grunnlag av hvordan par håndterer konflikter. Noen mønstre går igjen, og vi opererer med fire faresignaler: Opptrapping, nedvurdering, tilbaketrekking og negativ fortolkning, forteller Hareide.

Opptrapping skjer når partnerne svarer hverandre negativt, slik at resultatet blir en spiral med økende sinne og frustrasjon. Nedvurdering ser man når en partner umerkelig eller helt direkte gjør den andre mindre verdt, eller nedvurderer den andres personlighet, tanker eller følelser. Tilbaketrekking handler om at den ene partneren ikke vil snakke eller trekker seg ut av viktige samtaler. Negativ fortolkning oppstår når en partner tror at den andres motiver hele tida er mer negative enn de virkelig er.

Ikke terapi

Lær dere å vise respekt
Lær dere å vise respekt Vis mer

- Det vi vil, er å bevisstgjøre folk, gi par noen nyttige verktøy. Dette er ikke terapi, snarere voksenopplæring. Å lykkes i et samliv handler i stor grad om kunnskaper, holdninger og verdier. Det er tusen måter å bli lykkelig på, og folk trenger ingen fasit. Men forskningen viser at det bare er noen få måter vi blir ulykkelige på, og vi kan hjelpe par til å unngå de fellene, sier Hareide.

- Hva mener du ligger bak den destruktive kranglingen? Hvorfor har vi så lite å gå på?

- Forhold starter på topp, når følelsene er på det varmeste. Nesten alle opplever en fallende kurve. Så kommer det barn, økonomien er kanskje anstrengt, og det viser seg at vi er lite tolerante overfor hverdagen og det alminnelige familielivet. Sensualiteten, og etter hvert seksualiteten, får altfor liten plass. Dessuten tar vi med oss mange forventninger inn i et forhold, mer eller mindre ubevisst. De kan være vanskelige å innfri, sier Hareide.

Han mener også at samlivet trues av en stadig økende grad av individualisme.

- Når jeg snakker med unge mennesker, får jeg ofte en følelse av at ingenting kan planlegges, alt foregår , og viljen til å forplikte seg for framtida er liten. Det er virkelig et tankekors. En moden voksenperson kan ta ansvar og tåle at andre er avhengige av ham eller henne. Og så har vi selvsagt tidsklemma. Det er småbarnsfedre som jobber mest overtid! sier Hareide, som understreker at samlivet i høyeste grad angår barna:

- Jeg er opptatt av samliv fordi jeg er bryr meg om barna. Noe av det viktigste i oppdragelsen av barn er at mor og far har det godt sammen. Men det er slett ikke alltid best for barna at foreldrene holder sammen. Å leve i en krigssone kan være mye verre enn at mamma og pappa skiller lag. Det avgjørende ved en skilsmisse er om de voksne klarer å samarbeide, slik at barna rammes minst mulig.

Vil forebygge

«Samlivsboken» er ikke bare myntet på par i krise. Tvert imot ønsker Modum Bads Samlivssenter å nå unge par, før de utvikler negative mønstre i samlivet sitt:

- Det hadde vært nydelig å få inn samlivskunnskap på helsestasjonene ved at man fanger opp par som får barn. Jeg vil ha en nasjonal dugnad. Vi jobber med det, og har et prosjekt i gang i Buskerud fylke, sier Hareide.

Sykefravær bunner ikke sjelden i samlivsproblemer. Dermed kan en økt fokusering på disse problemene også lønne seg rent samfunnsøkonomisk.

IKKE SLIK: Vær imøtekommende overfor hverandre. Dere kommer ingen vei ved å være avvisende og distanserte.