Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Myndighetene i Kina:

Bryt karantenen og du risikerer dødsstraff

Samtidig som dødstallene og antall smittede øker, fester myndighetene et hardere grep om befolkningen, med nye og strengere regler – der dødsstraff er ytterste konsekvens.

FOLKETOMT: En mann lager kalligrafi i de folketomme gatene i byen Jiujiang i Jiangxi-provinsen i Kina. Virusutbruddet har ført til at mange holder seg hjemme i Kinas millionbyer. Foto: Thomas Peter / Reuters / NTB scanpix
FOLKETOMT: En mann lager kalligrafi i de folketomme gatene i byen Jiujiang i Jiangxi-provinsen i Kina. Virusutbruddet har ført til at mange holder seg hjemme i Kinas millionbyer. Foto: Thomas Peter / Reuters / NTB scanpix Vis mer

Siden utbruddet av coronaviruset i desember har myndighetene i Kina innført ekstreme og historiske tiltak for å hindre spredning.

Blant annet har kineserne innført inn- og utreiseforbud fra flere millionbyer. Mange steder er kollektivtransport er stanset, og oppfordringen er å holde seg hjemme.

Risikerer dødsstraff

Lørdag kom myndighetene i Kina med nye, strenge regler. Skulle reglene brytes risikerer man å bli straffet hardt.

Lovbrytere vil raskt bli arrestert, dømt og risikerer i verste fall dødsstraff, ifølge CNN.

De strenge reglene er signert av både kinesiske helsemyndigheter, høyesterett, Folkets høyeste påtaleembete og Justis- og beredskapsdepartementet.

STENGT: Som en del av arbeidet med å stoppe spredningen av viruset er denne grensebroen mellom Hongkong og Kina stengt. Foto: Anthony WALLACE / AFP / NTB scanpix
STENGT: Som en del av arbeidet med å stoppe spredningen av viruset er denne grensebroen mellom Hongkong og Kina stengt. Foto: Anthony WALLACE / AFP / NTB scanpix Vis mer

Ifølge myndighetene er reglene utarbeidet som en del av arbeidet med å forsøke å kontrollere epidemien, som de omtaler at er på et «kritisk punkt».

Erklæringen avsluttes med å presisere at dødsstraff ikke kan utelukkes i de alvorligste tilfellene, skriver CNN.

Sju nye regler

I alt har myndighetene framsatt sju punkter med en rekke tilfeller som omfattes av de nye reglene.

Mange av dem handler om sikkerheten til helsepersonell, og går blant annet ut på å overlagt skade, drepe eller hindre dem i å gjøre sitt arbeid.

Å nekte å akseptere undersøkelse, karantene og behandling fra helseforetak ved bruk av vold, trusler eller andre metoder, anses også som brudd på den nye lovgivningen.

PÅ INNSIDEN: En amerikansk forsker og en ung mann forteller hvordan det er å være i Wuhan, etter at corona-viruset begynte å spre seg. Video: CNN og Dagbladet TV Vis mer

Ødeleggelse av medisinsk utstyr, eller å lage bråk på helseinstitusjoner, omfattes også av reglene.

- Ingen må flykte, ellers vil de bli spikret til korset i historisk skam for alltid, sa Sun Chunlan, visepresident for Statsrådet i Kina, under et besøk til Wuhan torsdag, skriver The New York Times.

Torsdag ble også tiltakene i Wuhan, byen der viruset først ble oppdaget og selve episenteret for utbruddet, trappet opp.

Myndighetene går blant annet fra dør til dør på jakt etter smittede, og samler syke i karantene i enorme bygninger.

Ifølge The New York Times har behandlingen av Wuhans innbyggere ført til en økende grad av misnøye i befolkningen, og en frykt for at de blir ofret for resten av landet.

Are Skavlid er på ferie sammen med kjæresten sin i Kina. De befinner seg i Xuan'en, vest i Hubei-provinsen, hvor restriksjoner som følge av virusutrbuddet gjør utreise umulig. Foto: AP, Privat. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Økende dødstall

Til tross for enorme tiltak har 86 personer, bare det siste døgnet, dødd av det smittsomme viruset, som så langt har krevd 722 liv i Kina.

81 av dem som har mistet livet det siste døgnet, døde i Hubei-provinsen, hvor viruset først ble oppdaget.

Ifølge de offisielle tallene er det nå 34 500 personer som er smittet av viruset i landet.

Coronaviruset har sitt utspring i millionbyen Wuhan i Hubei-provinsen i Kina. Coronavirusfamilien omfatter mange ulike virus som kan gi luftveisinfeksjon. Mange coronavirus gir bare forkjølelse, mens andre kan gi mer alvorlig sykdom og i noen tilfeller forårsake dødsfall, skriver Folkehelseinstituttet (FHI).