Bryt ut når menn slår

Menn som jevnlig mishandler sine partnere har ofte alvorlige personlighetsforstyrrelser. Men det finnes også menn som er fortvilet over sin atferd, og som vil ha behandling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Menn som slår, framstår ofte som helt vanlige menn. Hvis de ikke har dårlig samvittighet og framstiller seg selv som skyldfrie, har de ofte personlighetsforstyrrelser i form av psykopatiske trekk. Slike personer - de kan også være kvinner - er sjelden motiverte for behandling, nettopp fordi de ser seg selv som feilfrie. De kan være «snille» i perioder, men plutselig en dag slår de igjen, ofte på grunn av en bagatell.

Den som mishandles havner i en ond spiral. Hun elsker mannen, og håper volden vil gå over etter en periode. Så får hun dårlig selvbilde. Kanskje fortjener hun julingen, kanskje er det hennes egen skyld. Hun tenker på alt annet enn sitt eget beste. Vil barna klare seg uten en far? Hvordan vil mannen klare seg alene?

Sjefpsykolog Per Isdal ved Alternativ Til Vold har bare ett råd:

- Bryt ut! Både mishandleren og offeret bagatelliserer og tier om det som skjer. Første bud er å innse problemet. Særlig barna tar skade av å se på at far mishandler mor, advarer han.

Kan ende med drap

Krisesentrene blir hver dag oppsøkt av fortvilte kvinner og barn som går i dekning på grunn av en rasende mann og pappa. Volden i hjemmet kan ha pågått i årevis. Mange kvinner opplever også å bli forfulgt og trakassert av tidligere samboere eller ektemenn.

Anmeldelser hjelper ofte ikke. Det finnes flere eksempler på at slike saker har endt med drap.

- Menn som føler seg maktesløse, slår for å få en opplevelse av makt. Har mannen først slått en gang, er det vanskelig å slutte, sier sjefpsykolog Per Isdal.

Volden trenger ikke ha sammenheng med samlivet. Mange utagerer på kona på grunn av problemer på jobben. Isdal advarer mot å tro at det bare er psykopater eller mislykkede menn som mishandler.

- Å bruke vold er en nærliggende måte for menn å løse problemer på i vår kultur, sier Isdal.

Sinnemes-tring

Ved Sør-Trøndelag psykiatriske sykehus leder forsker og psykiatrisk sykepleier Grethemor Haugan et sinnemestringsprosjekt. Siden starten i mars i fjor har institusjonen behandlet 70 menn som har mishandlet kjærestene sine.

- De fleste av mennene som kommer til oss, har fått ultimatumet fra sine koner: Enten slutter du å slå, ellers forlater jeg deg.

- De er vanlige menn som ikke mestrer hverdagen. De har problemer med å kontrollere voldsimpulsen. De har barn og jobb, og snittalderen er om lag 30 år, sier Haugan.

- Fellestrekket er at mennene mangler mestringsteknikker. Når de kommer i pressede situasjoner, mangler ordene, og kroppen tar over. De klarer ikke å snakke for seg eller finne andre løsninger, sier Haugan.

Årsaken er ofte at parforholdet eller karrieren går dårlig.

Mannen forventer kanskje at kona skal gå inn i samme husmorrolle som mora hans hadde. En sterk og selvstendig samboer blir for mye for mange menn.