Bryter drømmegrensa

LØRENSKOG (Dagbladet): Jan Petersen klarer ikke å skjule at han er voldsomt opprømt, ja, nesten beruset av medgangen på meningsmålingene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På dagens MMI-måling for Dagbladet bryter han gjennom nye demninger og befinner seg midt i et fossefall av suksess, en ren Høyre-regjering er et sannsynlig utfall hvis målingene holder inn til mål i september. Og da blir Petersen statsminister.

I månedsvis har Jan Petersen fartet land og strand rundt, hele Norge har allerede fått besøk av partilederen - og i dag farter han i Nordhordland.

Fornuftig

- Fornuftig at Enoksen lar seg inspirere av meg til å besøke distriktene, bemerket Petersen i går spontant til Sp-leder Odd Roger Enoksens valgkampreise landet rundt.

- Det var kanskje litt bråkjekt sagt, sier Høyre-lederen.

Det har skjedd noe med Høyres leder de siste månedene. En overgang fra å være gråmelert, unnselig og forsagt, til å nærme seg stereotypien folk tenker på når noen sier «heftig og begeistret».

For kroppsspråket avslører, om kanskje ikke en statsminister ennå, så en mann som i annenhver setning kniper seg i armen og advarer mot å selge skinnet før bjørnen er skutt. Men Petersens besvergelser lyder som edruskapspredikanten som etter en svovelpreken om alkoholens forbannelser, avsluttet med å oppfordre menigheten til å sørge for at alt brennevin i bygda ble helt ut i elva - uten tanke for at avslutningssalmen var «Vi møtes hist ved floden».

Og alle unner Jan Petersen øyeblikket. Og han nyter det.

Gratuleres

- Overalt kommer folk bort til meg og gratulerer. Selv når jeg var med utenrikskomiteen i Paris forleden. Men det aller gledeligste er at politiske motstandere er så sjenerøse, sier Petersen.

Men om de politiske realiteter Høyres ferd mot stjernene innebærer er han forsiktig:

- Ja, jeg er statsministerkandidat.

- Nei, regjeringsspørsmålet får vente til etter valget.

- Jeg tror ikke på en trepartiregjering med Fremskrittspartiet, det er ikke aktuelt.

Og en ren Høyre-regjering? kommenteres ikke...

Vridning


- Hva er din definisjon på høyrebølgen som skyller over landet?

- Det virker som en ideologisk vridning. Vi så det da SAS- Braathens-fusjonen dukket opp: Folk reagerer annerledes enn før, og krever konkurranse. Og når Jens Stoltenberg den siste måneden har hamret løs på oss, tror ikke folk på ham: De vil ha forandring og selv ta ansvar.

<B>KNUSER AP: - Overalt kommer folk bort til meg for å gratulere. Men det gledeligste er at politiske motstandere er så sjenerøse, sier Høyre-leder jan Pettersen.