Bryter kontakten med Arafat

I nattas krisemøte valgte Israel å bryte all kontakt med Yassir Arafat. Så startet massive luft- og bakkeangrep. - Det er ingen vei tilbake. Nå skal vi forsvare oss, sier justisministeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nattas beslutning betyr at israelerne ikke tror Yassir Arafat kan kontrollere ekstremistene i egne rekker. I en kunngjøring heter det:

- Israels regjering ser Arafat som direkte ansvarlig for serien av dødelige terrorangrep, og fastslår derfor at Arafat ikke lenger er relevant. Kontakten med ham vil derfor opphøre.

Beslutningen kom etter gårsdagens blodige aksjoner. Palestinere sprengte en bombe og åpnet ild mot en buss med jødiske bosettere på den okkuperte Vestbredden. Ti døde og nærmere 30 ble såret. Omtrent samtidig sprengte to palestinere seg i lufta inne i en jødisk bosetting i Gaza. Den ytterliggående Hamas-bevegelsen og al-Aqsa-martyrenes brigade, en gruppe som er knyttet til Yassir Arafats Fatah-bevegelse, påtok seg ansvaret for angrepene.

Arafat unnslapp

Beslutningen om å bryte all kontakt med palestinernes president ble tatt av Sharons såkalte sikkerhetskabinett i natt.

- Vi vil ikke ha noen kontakt med palestinske myndigheter. Det blir heller ingen flere møter arrangert av USA-utsendingen Anthony Zinni, sier justisminister Meir Shitrit.

Sharon-regjeringen besluttet samtidig å iverksette massive militæroperasjoner mot de palestinske selvstyreområdene, og kort tid etter angrep israelske jagerfly og kamphelikoptre installasjoner på Vestbredden og Gaza-stripen.

Helikoptre angrep Yassir Arafats hovedkvarter i Ramallah i dag tidlig, men Arafat ble evakuert i siste liten. Strømforsyningen til byen ble kuttet, og det ble meldt om stridsvognild mot flere mål i byen, blant dem en radiosender nær Arafats kontor.

Prøvde ikke ta Arafat

Flere bygningen som tilhører selvstyre-myndighetene på Vestbredden og i Gaza ble angrepet gjentatte ganger, og store deler av politisentralen i Gaza ble fullstendig smadret. Etter angrepene raste en kraftig brann, og skrekkslagne mennesker løp i alle retninger, melder nyhetsbyrået AP.

Det pa lestinske helsedepartementet opplyser at 40 personer i skadd i Gaza-angrepene. En uskadd kvinne døde av sjokk.

- Arafat var ikke vårt mål, sier general Dan Harel.

Framover i morgentimene vil de militære styrkene plassere ut styrker i palestinske byer hvor de skal arrestere og beslaglegge våpen.

- Sannhetens øyeblikk

Palestinernes informasjonsminister Yassir Abed Rabbo ber USA om å legge press på Sharon for å få ham til å innstille angrepene.

- De siste 48 timene har Israel drept minst 13 palestinere, og vi har ikke hørt en eneste amerikaner beklage alle disse forbrytelsene, sa Rabbo.

- Vi har nådd sannhetens øyeblikk. Det er ikke lenger noen vei tilbake i denne kampen mot palestinsk terror, sa Israels justisminister Meir Shitrit.

- Vi har kommet til at Arafat ikke kan være partner i noen prosess, og at vi ikke kan stole på noen andre enn oss selv. Hadde Arafat bare gjort et minimum av det som var ventet av ham, ville vi ikke ha kommet til dette stadiet, sa Shitrit.

Vanskelig uten politi

Talsmenn for Arafat fastholdt i morgentimene at det er umulig for palestinske sikkerhetsstyrker å drive effektiv jakt på de militante palestinske gruppene, så lenge de selv er under konstante israelske angrep.

- Det er umulig for oss å oppfylle våre forpliktelser i skyggen av en omfattende krig. I samme minutt som denne kampanjen stanser, vil vi utføre vår plikt, sa Yassir Abed Rabbo.

Selv om Arafat har kommet under krass internasjonal kritikk for ikke å ha gjort nok for å slå ned på de militante elementene, har palestinerne de siste dagene også fått forståelse for at de gjentatte angrepene mot palestinske politi- og sikkerhetsinstallasjoner gjør dette arbeidet svært vanskelig.

Trodde på freds-framgang

Blant dem som tidligere i uka berømmet den palestinske lederen for framgang i kampen mot terror, var EUs uten rikspolitiske koordinator Javier Solana.

- De palestinske selvstyremyndighetenes ledere har tatt en strategisk beslutning om å arbeide mot terrorisme og oppløse organisasjonene som støtter terroristhandlinger, sa Solana etter et møte med Arafat i Ramallah tirsdag kveld.

USAs fredsmekler Anthony Zinni mente onsdag å ha lykkes med å overtale israelerne til å innstille angrepene i 48 timer, for å gi Arafats sikkerhetsstyrker arbeidsro. Blekket på avtalen var knapt tørt før israelske stridsvogner angrep nye mål i de palestinske områdene, og såret minst 14 palestinere.

Vil ha FN-krisemøte

Arafat selv har vært beleiret i Ramallah siden israelske styrker tidligere i måneden bombet helikoptrene hans og pløyde opp rullebanen på palestinernes flyplass på Gaza-stripen.

De palestinske selvstyremyndighetene fordømte onsdagens angrep mot bosettere på Vestbredden og Gaza-stripen, og kunngjorde kort tid etter at alle kontorer og institusjoner knyttet til H amas og Islamsk hellig krig ville bli stengt.

Yassir Arafat går derfor lenger enn noensinne, og kan risikere at de radikale gruppene - som har større oppslutning enn noensinne på palestinsk side - nå vil rette våpnene mot ham selv. Palestinernes president var i løpet av natten i kontakt med en rekke ledere verden over, i håp om å få dem til å legge press på Sharon og forhindre israelerne fra å gjenokkupere de palestinske selvstyreområdene.

Palestinerne har også bedt om et krisemøte i FNs sikkerhetsråd, opplyste Arafats rådgiver Nabil Abu Rudeineh.

<B>HEVNOFFER: En skadet palestinsk politimann blir bragt til et Shifat-sykehuset i Gaza, etter at israelske kampfly bombet palestinske politistasjoner tett ved Arafats hovedkvarter i Gaza by onsdag kveld.
EKSPLOSJON: Flammer og røyk står opp fra politibygningen i Gaza etter at jagerflyene hadde sluppet sine bomber.
BUSS-AKSJON: Den israelske politimannen går foran bussen hvor ti personer ble drept da palestinere angrep med bomber og skuddild.
LYSER OPP BYEN: Militære lysbluss henger over Nablus på Vestbredden i natt. Like før hadde F-16-jagerfly bombet palestinske politi-installasjoner i byen.