Bryter løftene for å redde økonomien

- Når de økonomiske forutsetningene endrer seg, er ingen hellige kyr helt hellige. Hensynet til landets økonomi er viktigst, sier Senterpartiets Johan J. Jakobsen, og varsler dermed brudd på valgløfter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Det vil være viktig for regjeringen å vise at den kan føre an i den økonomiske politikken. Jeg er ikke i tvil om at den vil det. Men det er viktig at regjeringen ikke går lutrygget til denne oppgaven, men viser lederskap og handlekraft. Regjeringen må vise at den kan styre også i motgang. Dette vil gi autoritet og skape tillit i markedet, sier Jakobsen.

Han slår nå fast at verken Voksenåsen-erklæringen, partiprogram eller stortingsvedtak kan følges til punkt og prikke dersom de økonomiske forutsetningene endrer seg.
Sp's parlamentariske leder gir full støtte til statsminister Kjell Magne Bondevik som i Vårt Land i går bekreftet at regjeringen vil bryte løfter for å få til et tilstrekkelig stramt budsjett.

Redusert tempo

- Voksenåsen-erklæringen er forpliktende, men når det økonomiske handlingsrommet er blitt mindre, må vi akseptere at en del tiltak må gjennomføres i noe slappere tempo. Hensynet til sunnheten i landets økonomi må gå foran både Voksenåsen-erklæringen og partiprogrammene. Alle partier tvinges til å ta en ny økonomisk virkelighet inn over seg, sier Jakobsen.

- Betyr dette at Jagland får rett?
- Ingen kunne på Voksenåsen i september i fjor forutse at oljeprisen et knapt år seinere ville være den laveste på 40 år. Også Ap må ta hensyn til det.

På Sps landsstyremøte og strategikonferanse neste helg blir hovedoppgaven å få partiet med på at innstramminger nå er første bud.

Gjenopprette tillit

- Vi må skape en felles virkelighetsforståelse, nemlig at norsk økonomi i dag krever en stram politikk. Mange sektorer vil merke dette. Det er klart at dette blir tøft. Men alle partier må ta strammere økonomiske rammer inn over seg. Når vi har en markedsøkonomi, må vi ta de økonomiske signalene. Nå tilsier de en stram linje fra regjeringen slik at tilliten til norsk økonomi gjenopprettes, sier Jakobsen.

Sentrumsbudsjett

Han understreker at budsjettet må ha en klar sentrumsprofil, og bekrefter dermed analyse i Dagbladet i går.
- Det er viktig at sentrum legger fram et helhetlig budsjett innenfor ansvarlige rammer. Sentrumsprofilen må ikke tilsløres av taktiske innvitter til andre partier, sier Jakobsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer