Bryter løfter og egne vedtak

Carl I. Hagen har i lang tid drevet et aktivt spill for å fjerne Vidar Kleppe, Øystein Hedstrøm, Jan Simonsen, Dag Danielsen og Fridtjof Frank Gundersen fra Stortinget etter neste valg. Men i går tilsidesatte han også suverent vedtak i sentralstyrets arbeidsutvalg (AU) - hvor han selv er leder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var første gang at Hagen åpent gikk ut mot en av «verstingene» som skal fjernes - koste hva det koste vil. Ved å gå inn for Åse Schmidt, mot Vidar Kleppe, brøt han også løftet han ga årsmøtet i Vest-Agder Frp i desember om ikke å blande seg stort i nominasjonsprosessen. Samtidig innrømmet han overfor NRK at han i kulissene har «gitt signaler som folk har oppfattet» i nominasjonsprosessen.

Sentralstyrets AU fastslo tidlig i fjor høst at partiet sentralt «selvsagt ikke vil ha noen mening om hvilke personer som skal nomineres i de enkelte fylkene». AU består av Hagen, Siv Jensen, Terje Søviknes, John Alvheim og Inger Marie Ytterhorn.

De slo også fast at «fylkespartiene er, og skal være, suverene», og fylkene Østfold, Rogaland, Vest-Agder og Akershus nevnes spesielt, før det blir fastslått at de «selvsagt ikke vil gripe inn uansett hvilke kandidater som blir nominert».

Hedstrøm verst

Bakgrunnen for AUs krystallklare vedtak var at flere medier hadde formidlet at Hagen, Søviknes og Jensen arbeidet målrettet for å fjerne spesielt Øystein Hedstrøm som stortingsrepresentant. På listen over uønskede sto også Vidar Kleppe, mens Fridtjof Frank Gundersen og Dag Danielsen heller ikke akkurat var i kritthuset. Seinere kom også Jan Simonsen på lista, men en offensiv fra Hagen og Alvheim før jul ser ut til å løpe ut i sanden.

Hittil har Hagen lyktes i å fjerne Danielsen fra Oslo-lista, mens Gundersen ligger dårlig an i Akershus.

Øystein Hedstrøm, derimot, vant krigen i Østfold og påførte Hagen et kraftig prestisjenederlag. Fordi Hagen, Søviknes og Jensen anser det som en katastrofe dersom også Kleppe blir renominert, rettes nå det tunge skytset inn mot lørdagens nominasjon i Vest-Agder.

Vinner også Kleppe vil det påføre Hagen et blytungt slag med alvorlige følger for hans autoritet - både innad og utad: Hensikten har vært å rense partiet for urokråker som går sine egne veier - særlig i innvandringspolitikken.

Viktige nominasjoner

Frp skal de nærmeste ukene avholde en rekke viktige nominasjonsmøter. Førstkommende helg er det Oslo, Hordaland og Vest-Agder, helga etter er det John Alvheims Telemark og ytterligere en helg seinere står Jan Simonsens Rogaland for tur, før Østfold avslutter prosessen.

RÅKJØR: Carl I. Hagen og hans allierte i sentralstyret bruker rå makt for å fjerne «verstingene».