Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bryter løfter

Forsvarsministeren bryter sitt løfte til Stortinget om at norsk industri skulle få viktige kontrakter i forbindelse med utviklingen av framtidas jagerfly Joint Strike Fighter F-35. Opposisjonen varsler bråk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når Kristin Krohn Devold møter Stortinget, må hun vedgå at norsk industri er blitt særdeles stemoderlig behandlet av selskapet som står bak utviklingen av Joint Strike Fighter (JSF), Lockheed Martin. Hittil er det bare undertegnet to små kontrakter om norsk industrisamarbeid, sier statssekretær Gunnar Heløe i Forsvarsdepartementet til Dagbladet.

To små kontrakter

- Vi legger stor vekt på at norsk industri skal få delta i dette industriprosjektet, sier Heløe til Dagbladet.

- Men så langt har man ikke fått til et slikt samarbeid?

- Vi har et løpende samarbeid med Lockheed Martin. Det er nedsatt en egen industrigruppe bestående av representanter fra Forsvaret, offentlige myndigheter samt industriens interesseorganisasjoner. Samarbeidet har foreløpig bare materialisert seg i to konkrete kontrakter, sier Heløe. Han sier rett ut at dette er altfor lite.

- I løpet av juni skal Stortinget ta stilling til om Norge skal fortsette i utviklingssamarbeidet med JSF. Vil man innen den tid ha fått mange flere norske kontrakter med Lockheed Martin?

- Vi må være realistiske og si at det ikke er stor sannsynlighet for at vi har fått mange flere kontrakter innen den tid. Men i samtaler med Lockheed Martins representanter har jeg fått inntrykk av at de forstår at Stortinget krever flere samarbeidsprosjekter for norsk industri.

Rabalder

- Dette er altfor dårlig. Norsk industri er ikke tilgodesett av det amerikanske selskapet. Dermed oppfyller Krohn Devold heller ikke forutsetningene for samarbeidet, slik hun skisserte det for Stortinget i fjor, sier Frp's forsvarspolitiske talsmann Per Ove Width til Dagbladet. Han karakteriserer dette som løftebrudd og lover rabalder når saken kommer til Stortinget.

Det samme gjør SVs forsvarspolitiker Kjetil Bjørklund. Han mener det amerikanske selskapet har opptrådt slik at Norge bør bryte samarbeidet med Lockheed Martin.

- Norge betaler 125 millioner kroner per år for å delta i utviklingsarbeidet. Da er det avgjørende at norsk industri får oppdrag av amerikanerne, sier han.

Ved forsvarskontrakter over 75 millioner kroner har man tradisjonelt stilt krav om gjenkjøpsavtaler for norsk industri. Gjenkjøpsavtalene virker slik at norsk industri får oppdrag tilsvarende kontraktens størrelse.

I forbindelse med utviklingen av JSF har man imidlertid for første gang ikke krav på gjenkjøpsavtaler for norsk industri. Norge har hittil forpliktet seg til å betale vel en milliard kroner til dette prosjektet.

VARSLER BRÅK: Opposisjonen på Stortinget mener forsvarsminister Kristin Krohn Devold ikke oppfyller forutsetningene i jagerflysaken slik hun skisserte det for Stortinget i fjor. Nå varsles det bråk. <!--FOTO-->
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media