Bryter loven

Arbeiderpartiets og LOs kursarrangør, AOF i Oslo, nekter å gi sine lærere fast ansettelse. De må i stedet ta til takke med halvårskontrakter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed mister de både retten til ferie og til å skrive egenmelding ved sykdom. I opptil 17 år har lærere som driver kursvirksomhet for AOF i Oslo gått på halvårskontrakter, skriver bladet Skolefokus.

- Holder ikke

Ifølge arbeidsmiljøloven har en bare lov til å tilsette folk i midlertidige stillinger dersom arbeidet bare gjelder for ett bestemt tidsrom eller skiller seg ut fra den ordinære virksomheten i bedriften.

Hvert semester må lærerne søke sin egen stilling på nytt.

- Dette holder ikke. Når folk er reengasjert på halvårskontrakter i opptil 17 år er det ikke særlig tvil om at de skulle vært fast ansatt for lenge siden, sier jusprofessor Henning Jakhelln ved Universitetet i Oslo.

- Vi kan ikke ansette dem fast. Vi vet ikke om vi får bevilgning fra halvår til halvår, og det vi får, dekker bare midler til lærere og bøker. Skulle vi ansatt dem, måtte vi hatt ekstra midler som dekket en eventuell oppsigelsesperiode, sier daglig leder i AOF i Oslo, Finn Hauge.

Underskudd

- Men når lærere har jobbet for AOF i 17 år, tyder ikke det at oppsigelser ikke er aktuelt?

- Foreløpig har vi ikke hatt problemer med å reengasjere dem. Men hvis språkopplæringen for innvandrere ikke får gå via AOF lenger, vil det endre seg. I fjor gikk driften med 700000 i underskudd. Skulle vi ansatt lærerne, ville kursene gått dramatisk opp i pris. Det tror jeg ikke markedet vil ha.