Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Bryter loven

Tre ganger høyere pris enn tillatt makspris var det Statsministerens kontor mått ut med for barnehageplasser til både Sylvia Brustad og Erik Solheims barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fordi helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad (Ap) er folkeregistrert i Hedmark og utviklingsminister Erik Solheim (SV) har fått avslag på plass, har Statsministerens kontor kjøpt plasser til Brustad og Solheims barn i barnehage fra høsten. I den samme bydelen står 377 barn i barnehagekø.

Lovbryteri

Nå anklager Private Barnehagers landsforbund Statsministerens kontor og regjeringen for å bryte loven og undergrave de rødgrønnes eget løfte om makspris i barnehagene.-  Hva er poenget med makspris hvis foreldre kan kjøpe seg plass i barnehagene bare de kan betale? Hvis dette er lovlig, kan alle barnehager som sliter økonomisk be foreldrene om å få arbeidsplassene til å betale rådyre priser. Da blir maksprisen avviklet som ordning, sier PBLs daglige leder, Arild M. Olsen.

Uheldig ordning

Ifølge loven skal ingen foreldre betale mer enn 2250 kr. i måneden for en barnehageplass. Men i SMKs avtale med barnehagen må Brustad og Solheim ut med 6600 kr. hver i måneden, 4350 kr. mer enn den tillatte maksprisen.

-  Statsministerens kontor har kjøpt seg foran andre i barnehagekøene. Siden statsrådene selv må betale, ender de opp med å bryte loven om makspris, sier advokat i PBL Espen Rokkan. Som andre bedrifter i den samme barnehagen, bl.a. Dagbladet, har SMK inngått en bedriftsavtale som sikrer ansatte et visst antall plasser. Vanligvis koster dette bedriften et såkalt kapitalinnskudd, noe som for de ansatte kan bety lavere barnehagepris. Men SMK har ingen slik ordning. Dermed må Brustad og Solheim betale alt selv.

Ser problemet

-  Jeg ser dilemmaet ved denne løsningen. Vi har foretatt en avveining og lagt avgjørende vekt på at det også for småbarnsforeldre skal være mulig å inneha statsrådsposter. Da vil det være nødvendig å sørge for at de har et godt tilrettelagt tilsyn for sine barn. Vi er kjent med anførselen fra PBL. Vi har forelagt for Kunnskapsdepartementet spørsmål om denne praktiseringen er i tråd med forskriften om foreldrebetaling. Nå avventer vi Kunnskapsdepartmentets svar, sier Lars Erik Flatø, Jens Stoltenbergs stabssjef.

I går kunne verken Statsministerens kontor eller Kunnskapsdepartementet redegjøre for om ordningen bryter med loven. Det var i går heller ikke mulig å få kommentarer fra Brustad og Solheim.