Bryter med Arafat

På et krisemøte i natt har israelske myndigheter vedtatt å bryte all kontakt med Yasser Arafat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Beslutningen ble tatt på et krisemøte i sikkerhetskabinettet. I begrunnelsen heter at Arafat ikke har gjort nok for å stanse den palestinske terroren. Vedtaket kom etter at minst 10 israelere mistet livet da tre palestinere angrep en buss på Vestbredden onsdag.

Møtet besluttet også å iverksette massive militæroperasjoner på Vestbredden og Gazastripen for å arrestere militante palestinere og beslaglegge våpen. Kort tid etter gikk israelske stridsvogner til aksjon på Vestbredden og Gazastripen. Stridsvognene avfyrte raketter mot en palestinsk kontrollpost i Ramallah på den okkuperte Vestbredden og kjørte inn i en flyktningleir i Rafah i den sørlige delen av Gazastripen.

- Israel vil forsvare seg selv ved egne midler og er kommet til at Yasser Arafat er ute av spillet. Det vil ikke være mer kontakt med ham siden han ikke har gjort noe mot terrorismen, sa en israelsk tjenestemann etter møtet i natt.

Yasser Arafat erklærte i onsdag kveld at han straks vil stenge institusjonene til de milit ante gruppene Hamas og Islamsk jihad. Det var ikke nok for det israelske sikkerhetsrådet.

Hamas og Islamsk jihad har ansvaret for de fleste av de selvmordsangrepene som er gjennomført i Israel de siste årene.

I tillegg til aktivt væpnet motstand driver også Hamas utstrakt sosial, religiøs og politisk virksomhet. Bevegelsen har ifølge spørreundersøkelser stor oppslutning i den palestinske befolkningen.

Hamas sin oppslutning sank markert da det fortsatt var framdrift i fredsprosessen, men har de siste årene festet et stadig sterkere grep om den palestinske befolkningen i takt med det økende konfliktnivået.

(Dagbladet.no/NTB/Reuters)

<B>ISRAELSK HEVN: </B>En skadet palestinsk politimann blir bragt til et Shifat-sykehuset i Gaza, etter at israelske kampfly bombet palestinske politistasjoner tett ved Arafats hovedkvarter i Gaza by onsdag kveld.
HEDRER SINE HELTER: Barn i en palestinsk flyktningeleir i Libanon hedrer døde palestinske aktivister. Noen av barna har lekegevær og militære uniformer, andre i hvite kapper og grønne Hamas-bånd, og papp-belter rundt livet som skal forestille selvmordsbombernes dynamittbelter.