Fox News-profiler

Bryter med Trump

Profilerte programledere i konservative, amerikanske medier har støttet USAs president, Donald Trump, gjennom mange år. Nå ser det ut til at kjærlighetsforholdet kan være over.

NÆRE: USAs president, Donald Trump, har hatt et nært forhold til Fox News-programleder Laura Ingraham. Foto: AP Photo/Luis M. Alvarez
NÆRE: USAs president, Donald Trump, har hatt et nært forhold til Fox News-programleder Laura Ingraham. Foto: AP Photo/Luis M. Alvarez Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Trump nekter fortsatt å erkjenne valgnederlaget mot demokratenes Joe Biden. Men nå har til og med noen av hans fremste støttespillere i konservative medier, Laura Ingraham, Tucker Carlson og Rush Limbaugh distansert seg tydelig fra Trumps forsøk på å få omgjort valgresultatet.

I kulissene

- Dersom den juridiske situasjonen ikke forandrer seg dramatisk og usannsynlig vis, vil Joe Biden bli tatt i ed 20. januar, sa Ingraham i det populære programmet sitt på Fox News.

Inntil nylig har hun vært en stor tilhenger av Trump. På tampen av valgkampen fikk hun blant annet være med bak i kulissene da Trump noen av sine store folkemøter.

TAP ELLER SEIER: Donald Trump har ved flere anledninger unngått å svare på om han vil søre for en fredfull overføring av makt ved et valgtap mot Joe Biden. Vil han nekte å gå av? Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Carlson, som har vært en av Trumps ivrigste tilhengere på Fox News, hevder i sitt program at valget ikke gikk rettferdig, men innrømmer samtidig at Trump tapte.

Rush Limbaugh er en av USAs mest berømte, konservative og kontroversielle radiopersonligheter. Under Donald Trumps «State of the Union»-tale i februar i år, ga han Limbaugh The Presidential Medal of Freedom, som er en av de fremste utmerkelsene den amerikanske presidenten kan dele ut.

HEDRET: Den konservative radioprogramlederen, Rush Limbaugh, ble hedret av president Trump og førstedame Melania Trump midt under State of the Union-talen i februar. Foto: Mario Tama/Getty Images/AFP
HEDRET: Den konservative radioprogramlederen, Rush Limbaugh, ble hedret av president Trump og førstedame Melania Trump midt under State of the Union-talen i februar. Foto: Mario Tama/Getty Images/AFP Vis mer

Fikk nok

Men nå har også Limbaugh fått nok - særlig av Rudy Giuliani og de andre advokatene til Trump. I ukene etter valget har de kommet med voldsomme anklager om valgfusk og konspirasjoner uten å legge fram noen form for dokumentasjon.

- Dersom du varsler massive bomber, bør du ha noen bomber, sier Limbaugh på radioprogrammet sitt.

Trump selv ser den siste tida ut til å ha blitt mindre begeistret for Fox og mer begeistret for medier enda lenger til høyre - som One America News Network (OAN) og Newsmax, skriver The Guardian.

Tirsdag morgen la Trump selv ut et klipp med Carlson på Twitter. Men han retvitret også en lang regge meldinger fra skuespilleren Randy Quaid. I en videomelding med nærbilde av Quaid i blinkende lys, siterer han en gammel Trump-twittermelding:

- Fox News' seertall på dagtid har kollapset fullstendig. Dagtid i helgene er enda verre. Veldig trist å se at dette skjer. Men de har glemt.. De har glemt det som ga dem suksess. Det som brakte dem dit. De har glemt den gamle gullfuglen. Den eneste forskjellen mellom valget i 2016 og 2020 er Fox News.

Fox News har selv tilbakevist Trumps påstander om at seertallene har kollapset.

FORNØYD: Donald Trump holdt en kort tale tirsdag kveld for å uttrykke sin begeistring. Video: AP Vis mer

Nære bånd

Samtidig fortsetter spekulasjonene om Trump selv ønsker å starte et medienettverk etter at han går av som president. Ifølge Wall Street Journal vurderer Trump-allierte et oppkjøp av Newsmax for å utvikle det til et alternativ til Fox News. Newsmax har allerede fått en vekst i seertallene.

OAN befinner seg foreløpig litt mer i periferien, selv om Trump gjentatte ganger sender sine varmeste anbefalinger til sine millioner av twitterfølgere.

Mandag avslørte dessuten Daily Beast at båndene er svært tette. De melder nemlig at en av OANs programledere, Christina Bobb også har jobbet med Rudy Giuliani og Trumps andre advokater i forbindelse med søksmålene etter valget.

- Christina er en advokat og har hjulpet til med noe juridisk arbeid som privatperson og ikke på vegne av OAN, sier Trumps advokat, Jenna Ellis, til nettstedet.

KRITISERES: Fox News-kommentator Laura Ingraham får kritikk for det som oppfattes som feilaktig beskrivelser av USAs mye diskuterte interneringsleirer for barn. Video: Fox News / NTB Scanpix Vis mer

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer