Bryter miljøløftene

I hele år har regjeringen skrytt av at den vil legge fram en melding om «Rikets miljøtilstand». Men når miljøvernminister Guro Fjellanger i morgen legger fram sitt budsjett, kommer det ingen slik rapport fra miljøregjeringen, som den ynder å kalle seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det bekrefter politisk rådgiver i Miljøverndepartementet, Randi Øgrey. Hun hevder at det aldri har vært tenkt at meldingen om «Rikets miljøtilstand» skulle komme i forbindelse med årets budsjett.

- Nei, det har aldri ligget i vår kjøreplan. Meldingen kommer først høsten 1999, sier hun.

Men Dagbladet sitter på dokumentasjon som viser at Guro Fjellanger flere ganger har varslet at en slik melding skulle komme i høst.

Miljøprofil

I sitt stortingsinnlegg om miljøbudsjettet, i desember i fjor, sier Fjellanger:
«Vi skal videreføre et resultatoppfølgingssystem for miljøtilstand, miljøpåvirkning og gjennomføre miljøverntiltak og årlig presentere resultatene i dokumentet 'Regjeringens miljøprofil og rikets miljøtilstand'.»
To måneder seinere, på regjeringens kontaktkonferanse med fylkeskommunene, sier hun:

«Hvert år framover vil regjeringen legge fram 'Rikets miljøtilstand' for Stortinget, der vi skal vise fram hva vi har oppnådd.»
En måned seinere gjentar statssekretær Jesper Simonsen det samme på årsmøtet i KS i Møre og Romsdal.

Og seinest 18. mars, i Stortingets spørretime, lover miljøvernminister Fjellanger igjen at hun har til hensikt å legge fram en melding om rikets miljøtilstand i høst.

Løftebrudd

I miljøbevegelsen føler man seg nå lurt:

- Ja, dette er helt utrolig, sier forskningskoordinator i Framtiden i våre hender, Håvard Vaggen Malvik, til Dagbladet:
- Her har regjeringen og miljøvernminister Guro Fjellanger bygd opp forventningene om at en slik rapport skulle komme helt siden regjeringen tiltrådte, og vi har tatt det som en selvfølge at rapporten ville komme i høst. Nå må en rett og slett spørre seg hva som er grunnen til at regjeringen ikke tør legge fram en slik - Fjellanger har ikke lenger noen troverdighet hos oss.

ULV, ULV: Gjentatte ganger har miljøvernministeren lovet å legge fram en melding om rikets miljøtilstand i høst. Det skjer imidlertidig ikke før neste år.