Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bryter nytt land

I dag klokka 15. 00 er det ventet at Kosovo erklærer sin selvstendighet. Ingen kan nekte dem det, skriver Morten Strand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PRISTHINA (Dagbladet): Feiringen av Kosovos selvstendighet har foregått i hele helga. Kosovere som har emigrert har kommet hjem i store skarer for å være hjemme på den store dagen. Biler har kjørt rundt med hornet inne, og mennesker og albanske og amerikanske flagget veivende ut av vinduene. Folket er fylt av forventning etter at den selvstendigheten Kosovos albanske majoritetsbefolkning har tørstet etter i generasjoner, skal bli en realitet.

SELVSTENDIGHETEN kommer etter at den serbiske lederen Slobodan Milosevic i 1999 startet en kampanje for etnisk rensing av hele Kosovo, og Vesten med USA i spissen følte at verden ikke hadde noe valg; NATO bombet de serbiske soldatene ut av Kosovo. Og alle vet hvordan det endte. Milosevic ble tiltalt for folkemord og døde av hjertetrøbbel i krigstribunalet i Haag, mens hovedveien inn til hovedstaden Prishtina fikk navnet Bill Clinton avenue. Han var tross alt den politisk øverstkommanderende fra den gang Vesten i stor grad kunne snakke med en stemme.

MEN FRA OG med i dag skal etter alt å dømme et nytt kapittel i Kosovos dramatiske historie skrives. Det skal først og fremst skrives av kosoverne selv. Men EU kommer til å spille en avgjørende rolle i den nye nasjonens historie. EU stabiliseringsstyrke - med en liten kontingent på ca. 15 nordmenn - skal være på plass til uka, bestemte man i Brussel i går. Økonomien, som i store deler av det nye landet fortsatt ligger i ruiner etter krigen for ni år siden, må bygges opp, selv om Prishtina er forvandlet siden krigen, og har gjennomgått en byggeboom. Og - framfor alt - Kosovo må garantere for de nasjonale minoritetenes rettigheter, slik statsminister Hashim Thaci understreket på en pressekonferanse i Prishtina på fredag. De gjenværende serberne og sigøynerne er den nye nasjonens pariakaste - det vet alle - men regjeringen til Thaci ser ut til å ville strekke seg langt for at det ikke skal se slik ut.

OG DET ER BRA. For i enda sterkere grad enn i de baltiske EU-landene, som har sin russiske minoritet, så vil EU i Kosovo spille rollen som sivilisasjonsbygger i et på mange måter ødelagt samfunn. Likevel er den serbiske befolkningen på rundt 100 000 mennesker den store taperen i dag. Igjen har Serbia født sitt eget nederlag, et nederlag som enda en gang går mest ut over folk flest. For Beograd ville aldri ha noen dialog med den store albanske majoriteten i Kosovo. Nå er det ikke noe som heter kollektiv skyld i internasjonal rettspleie. Men det er mange tilfeller på nær kollektiv dumskap i internasjonal politikk. De serbiske krigene på 1990-tallet var sterkt preget av kollektiv dumskap. Det er det Serbia og de gjenværende serberne i Kosovo nå betaler prisen for. Når man spiller så høyt, og taper så stort, så gir resultatet seg ofte selv. Så usentimental er nå engang verden.

DET ER DERFOR fare for uroligheter, og kanskje væpnede sammenstøt, i etterkant av erklæringen av selvstendighet. KFOR har en styrke på 3500, som for det meste er plassert i nord, og rundt byen Mitrovica, som fortsatt har et flertall av serbere. Det går rykter om både serbiske og albanske paramilitære grupper som står klare til å aksjonere hvis de føler at de må. Men KFOR skal ha inngått an avtale med den serbiske hæren, som gjør at den holder seg i ro. Og til tross for tung serbisk retorikk de siste ukene, så ble tross alt den EU-vennlige Boris Tadic nylig valgt til serbisk president.

DERFOR ER Kosovo i ferd med å bli et stadig mer normalt land i Europa. Etter selvstendigheten vil ikke storslåtte nasjonale markeringer være en så sentral del av det nasjonale ordskiftet. Selv om landskapet er preget av krigsmonumenter, som hyller drepte geriljasoldater i kampen mot Serbia på 1990-tallet, og monumenter over fryktelige serbiske massakrer, så vil økonomien være det sentrale tema. Det er godt. Trolig er det siste gang det vil være flere tusen utenlandske journalister i Kosovo. Det er som regel et veldig godt tegn.

image: Bryter nytt land
FEIRER: En Kosovo-albaner heiser et albansk flagg på taket av en bygning i den etnisk delte byen Mitrovica. Foto: Bela Szandelszky/AP/Scanpix
FEIRER: En Kosovo-albaner heiser et albansk flagg på taket av en bygning i den etnisk delte byen Mitrovica. Foto: Bela Szandelszky/AP/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media