<strong>LANG KØ:</strong> Lang kø på Rådhuskaia for å ta båtene til øyene i Oslofjorden. Coronaregler gjør at de små fergene bare tar 50 passasjerer av gangen.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
LANG KØ: Lang kø på Rådhuskaia for å ta båtene til øyene i Oslofjorden. Coronaregler gjør at de små fergene bare tar 50 passasjerer av gangen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

Coronaviruset

Bryter smitteråd for øytur

Folk står i kø i flere timer for å komme seg ut til øyene i Oslofjorden. Beskjeden fra Ruter er derimot «ikke reis med mindre du må».

Publisert
Sist oppdatert

Strålende sol og opptil 25 varmegrader gjør at Osloborgere trekker ut mot øyene i fjorden under pinsehelga. Men Rådhuskaia er nå full av folk som står i timelange køer for å få en tur med ferjene.

Ruter ber nå folk finne andre alternativer.

- Hvis du nå er hjemme og vurderer å dra til Rådshuskaia for å komme deg ut til øyene, så anbefaler vi å ikke gjøre det, sier kommunikasjonsrådgiver i Ruter Knut-Martin Løken til Dagbladet.

HUNDREVIS I KØ: Det var lange køer utenfor vinmonopolene i Oslo dagen før 17. mai. På grunn av corona-pandemien får bare et fåtall slippe inn i butikken om gangen, noe som gjør at ventetiden kan bli lang. Video: Morken / Rydning. Vis mer

Det generelle rådet om kollektivtransport er fra Ruter «ikke reis med mindre du må».

- Det gjelder for eksempel folk som er avhengig av kollektivtransport for å komme seg til jobb, skole eller for å skaffe livsviktige varer. Man må ikke ut på en øy, sier Løken.

Retningslinjene for kollektivtransport har vært gjeldende siden midten av mars. Ruter har samtidig ikke myndighet til å be folk dra et annet sted, eller gå ut av køen.

- Nei, det kan vi ikke. Nå har vi økt vaktholdet på Rådhuskaia for å veilede og gjøre det vi kan. Men vi er avhengig av å spille på lag med befolkningen, sier Løken.

Må belage seg på Norgesferie

For selv om lange køer og stor interesse for å dra ut til øyene i blant annet Oslofjorden bryter med rådene for smittevern, er nordmenn nødt til å belage seg på ferie i Norge.

Alle som reiser ut av landet må i hele sommer belage seg på karantene når de kommer hjem. Regjeringen tar sikte på å viderefører kravet, men kutter antallet dager til ti.

- Nordmenn må belage seg på en kortreist ferie i sommer. Heldigvis har vi et langstrakt land, sier næringsminister Iselin Nybø (V).

Det innebærer at nordmenn som har hytte i Sverige må planlegge for å isolere seg i ti dager etter hjemkomst, dersom de ikke dropper turen over grensa.

- Jeg skjønner at det er kjipt å ikke få reist på hytta når den ligger i Sverige, sier Nybø, som understreker at det fortsatt vil være rom for dagsbesøk for å utføre strengt «nødvendig vedlikehold for å avverge store materielle skader».

ENDELIG UTEPILS: Det ble lange køer da kranene endelig åpnet opp i Oslo igjen etter coronapandemien. Video: Ørjan Ryland/Amanda Walnum / Dagbladet Vis mer

-Kan gå fryktelig dårlig

En ny undersøkelse som Ipsos har gjennomført for organisasjonen Norsk Friluftsliv, viser at 10 prosent av alle voksne nordmenn anser det som sannsynlig at de kommer til å besøke Lofoten i sommer.

Det utgjør 425 000 nordmenn.

At mange drømmer om Lofoten-ferie, bekreftes også av Norstat, som har gjennomført en undersøkelse på vegne av ABC Nyheter. Her framgår det at 28 prosent av nordmenn har lyst til å dra til Lofoten i sommer.

Det bekymrer Jan Håkon Juul, kommuneoverlege i Vågan. Han frykter en turistboom kan få konsekvenser for smittespredningen i regionen.

- Det kan gå bra, og det kan gå fryktelig dårlig, sier Juul til Dagbladet.

- Det er litt ut fra hvordan folk oppfører seg, og hvordan de har oppført seg før de reiser - om de har hatt risikoatferd, eller om de har vært flinke til å holde avstand til andre.

Dagbladets coronaoversikt viser at lofotkommunene foreløpig har et fåtall smittetilfeller.

Kommuneoverlege i Flakstad kommune, Solveig Nilsen, tror sommerens turisme kan endre på dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer