Donald Trump

Bryter stillheten: - Har aldri spurt meg

Tidligere president Donald Trump uttaler seg for første gang om etterforskningen av kongressmannen Matt Gaetz.

2019: Daværende president Donald Trump avbildet sammen med kongressmannen Matt Gaetz under en baseball-kamp i Washington. Foto: AP Photo/Andrew Harnik
2019: Daværende president Donald Trump avbildet sammen med kongressmannen Matt Gaetz under en baseball-kamp i Washington. Foto: AP Photo/Andrew Harnik Vis mer
Publisert

Det republikanske kongressmannen Matt Gaetz er i hardt vær om dagen. Gaetz, som har holdt en veldig høy profil som en av tidligere president Donald Trumps aller mest synlige allierte, etterforskes.

I slutten av mars ble det kjent at kongressmannen fra Florida etterforskes for å ha hatt et seksuelt forhold med en 17 år gammel jente. Ifølge flere amerikanske medier etterforskes det også om Gaetz har gjort seg skyldig i menneskehandel ved å betale for reisene hennes. Gaetz nekter for alle anklager.

Ekspresident Trump har holdt seg unna saken i offentligheten, fram til nå.

FOLKEMØTE: Matt Gaetz avbildet på et av Trumps folkemøter under valgkampen i fjor. foto: SAUL LOEB / AFP
FOLKEMØTE: Matt Gaetz avbildet på et av Trumps folkemøter under valgkampen i fjor. foto: SAUL LOEB / AFP Vis mer

Trump: - Har aldri spurt meg

Onsdag kveld brøt Trump stillheten og kom med en kort uttalelse i forbindelse med en nylig New York Times-artikkel.

I artikkelen kom det fram at Gaetz angivelig forsøkte å få en benådning av Trump, som på det tidspunktet var inne i sine siste dager i presidentskapet.

I uttalelsen sier Trump at Gaetz «aldri har spurt meg om en benådning». Han kommer også med støtte til sin partikollega og støttespiller:

- Man må også huske på at han har nektet for alle anklagene mot ham, sier Trump.

COMEBACK: USAs tidligere president Donald Trump sier han vurderer å stille som presidentkandidat i 2024. - Det kan være jeg stiller for å slå dem en tredje gang, sier Trump. Foto: NTB / CPAC Vis mer

Få republikanere har tatt Florida-representanten i forsvar. Blant dem som støtter ham er den omstridte republikanske Georgia-representanten Marjorie Taylor Greene, ifølge The Guardian.

Noen dager i forveien av Trumps uttalelse, skrev Politico at Gaetz nå er «persona non grata i Trump-verdenen». Det ble da gjort et poeng ut av at verken Trump eller noen andre i ekspresidentens sirkel sto ved Gaetz' side.

- En veldig dårlig idé

Ifølge Daily Beast hadde Trump fulgt med på utviklingen i saken, men var blitt rådet til å holde seg stille.

New York Times-reporter og politisk analytiker for CNN Maggie Haberman hevder at Trumps første impuls da saken kom ut i New York Times forrige uke, var å forsvare Gaetz.

- Flere av hans rådgivere fortalte ham at det var en veldig dårlig idé, sier hun og fortsetter:

- Gaetz forsvarte ham under begge riksrettssakene. Trump likte ham. Trumps ansatte har alltid hatt problemer med ham, sier Haberman.

Hevder Gaetz ba om benådning

Tirsdag skrev New York Times at Gaetz i løpet av Trumps siste uker i presidentskapet ba Det hvite hus om en slags forhåndsbenådning til seg selv og uidentifiserte allierte i kongressen for enhver kriminell handling de kan ha begått.

Samtidig tok Gaetz til orde - i offentligheten - for at Trump skulle benåde mange for å hindre det han kalte «blodlysten» til deres politiske motstandere. Men allerede da hadde justisdepartementet begynt å avhøre Gaetzs medarbeidere om hans oppførsel, skriver avisa.

Det er uklart om Gaetz eller Det hvite hus på dette tidspunktet visste om etterforskningen eller hvem andre han forsøkte å få benådning til.

Noen benådning på Gaetz ble det I hvert fall ikke, og ifølge avisa skal tjenestemenn og advokater ved Det hvite hus ha vært bekymret for at en slik benådning kunne satt en dårlig presedens.

Rådgivere skal ha fortalt presidenten om forespørselen. Trump har nå selv har gått ut og sagt at han ikke har diskutert saken direkte med Gaetz.

- De nylige falske anklagene mot meg er ikke noe jeg noen gang har diskutert med Trump, benådninger eller annet, sa Gaetz til Politico tirsdag.

BRYLLUP: Lørdag 27. mars kapret tidligere president Donald Trump nok en gang en plass i søkelyset, men på en litt annerledes måte denne gangen. Reporter: Jeanette N. Vik. Video: NTB, AP, TMZ Vis mer

Benådet 73 personer

Benådninger er vanlig mot slutten av en presidents periode. På sin siste hele dag som USAs president, benådet Trump 73 personer, blant annet sin tidligere sjefstrateg Steve Bannon og tidligere kongressrepresentant Robin Hayes.

Trump benådet samtidig Elliott Broidy, en av sine pengeinnsamlere. I oktober erkjente Broidy straffskyld for ulovlig lobbyvirksomhet mot Trump-administrasjonen på vegne av Kina og Malaysia.

Trump hadde allerede benådet en rekke mangeårige medarbeidere og støttespillere.

Blant dem var hans tidligere valgkampformann Paul Manafort, hans mangeårige venn og rådgiver Roger Stone og hans tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn.

Trumps forgjenger Barack Obama benådet 212 personer og omgjorde straffen til 1715 personer i løpet av to presidentperioder. Antall omgjørelser var høyere enn det samlede tallet for 13 foregående presidenter.

Stor etterforskning

Gaetz har selv bekreftet at han er under etterforskning, og nekter hardnakket for alle anklager. Han har også hevdet at anklagene har bakgrunn i et forsøk på å utsette ham for utpressing.

- Jeg mener det er folk i justisdepartementet som forsøker å kriminalisere min seksuelle oppførsel da jeg var singel, har han sagt til Axios.

Etterforskningen skal være en del av en større etterforskning mot en politisk alliert av Gaetz i Florida, Joel Greenberg, som ble tiltalt for menneskehandel og en lang rekke andre punkter i fjor sommer. Greenberg nekter straffskyld.

- Viste nakenbilder i Kongressen

I forrige uke skrev CNN og The Washington Post, som begge viste til ikke navngitte kilder, skal Gaetz ha vist fram bilder av nakne kvinner, og omtalt egen seksuell omgang med disse, til både kongressmedlemmer og lokalpolitikere i Florida.

Bildene skal ha blitt vist fram i private sammenhenger, og ifølge CNNs kilder også i selve kongressbygningen.

Det er imidlertid ingenting som tyder på at de angivelige bildene er knyttet til etterforskningen, eller at de viste mindreårige, skrev mediene.

Ifølge The Washington Post skal Gaetz ha skrytt av «tilgangen» han hadde på kvinner via den menneskehandel-tiltalte republikaneren Joel Greenberg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer