Eirik Jensen

Bryter tausheten: - Det har vært svært krevende

Eirik Jensen sier han har brukt mye tid på å fordøye konklusjonen fra Borgarting lagmannsrett og at han ikke vet hva han skal bruke innsamlede penger på.

SKUFFET: Eirik Jensen er skuffet over fagdommernes avgjørelse, og mener at lagmannsretten spytter på juryen. Video: Nicolai Delebekk Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fredag denne uka ble det klart at den andre ankesaken for Borgarting lagmannsrett i saken mot Eirik Jensen starter opp 5. november i år.

Jensen ble frikjent av norgeshistoriens siste jury for medvirkning til Gjermund Cappelens narkotikainnførsel, som fant ham skyldig i korrupsjon. Men bare en time og 20 minutter etter at juryen leste opp sin konklusjon, satte fagdommerne i lagmannsretten hele kjennelsen til side. De mener ekspolitimannen utvilsomt er skyldig i grov korrupsjon og medvirkning til hasjsmugling.

Det betyr at saken skal opp til ny full behandling i Borgarting lagmannsretten fra november i år.

Det blir den tredje fulle behandlingen av saken mot hasjbaronen (51) og den tidligere politimannen.

- Brukt mye tid på å fordøye

Jensen selv har forholdt seg taus i de over to og en halv månedene etter at lagmannsretten satte juryens kjennelse til side 28. januar i år.

Nå uttrykker han seg for første gang om tida etter den konklusjonen fra fagdommerne i saken. Det skjer søndag kveld på 61-åringens støtteside på Facebook, som har over 22 000 medlemmer.

KAOTISK: 28. januar skulle Eirik Jensen få svar på om han ble dømt skyldig, eller frifunnet for narko- og korrupsjonstiltalen. I stedet ble alt snudd på hodet. Video: Nicolai Delebekk / Kristoffer Løkås / NTB Scanpix. Redigering: Marie Røssland. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

«Kjære dere på støttegruppa! Det er nå en god stund siden jeg har skrevet på støttesiden. Tiden etter siste rettsrunde har vært svært krevende. Vi har begge brukt mye tid på å fordøye det som skjedde», skriver han i en hilsen fra ham og samboer Ragna Lise Vikre.

Av oppdateringen skriver han også følgende om veien videre.

«Vi vet nå at det blir en runde nummer tre fra starten av november. Det brukes mye krefter på å motivere seg til å ta fatt på forberedelsene til dette», skriver han.

- Vet ikke hva pengene skal brukes til

Saken mot Eirik Jensen har, siden han ble pågrepet i kjelleren på politihuset på Grønland i Oslo 2014, vekket et sterkt folkelig engasjement.

Slik Dagbladet skrev for to uker siden, ble det allerede tre dager før domsavsigelse i lagmannsretten opprettet en «folkegave til Eirik Jensen». Innsamlingsaksjonen startet av Jensens støttespillere fikk inn over 200 000 kroner før den ble brått avsluttet i begynnelsen av denne måneden.

Jensen gir også en takk til alle som har gitt til aksjonen.

«Nå som innsamlingsaksjonen er avsluttet vil jeg få takke for den enkeltes bidrag. Resultatet var totalt uventet! Jeg er både glad og overrasket over responsen. Jeg vet ennå ikke hva pengene skal brukes til», skriver han.

- For oss betyr det mye

Det ble i tillegg arrangert en innsamlingsaksjoner til blomster. Etter det Dagbladet kjenner til, skal det også der ha blitt samlet inn et tosifret antall tusen kroner.

«Når det gjelder pengene som ble samlet inn til blomster, kommer vi til å bruke mesteparten til vekster som varer over tid, slik at vi kan glede oss over dem lenge. Avslutningsvis vil vi få ønske dere en fin påske. Vi takker også for den fantastiske støtten dere gir. For oss betyr det mye!» skriver han og samboer Ragna Lise Vikre i innlegget.

Dagbladet har søndag kveld vært i kontakt med Vikre, som sier at de ikke har noe mer å legge til.

Jensen ble på høsten 2017 dømt til 21 års fengsel i Oslo tingrett for grov korrupsjon og medvirkning til smugling av 13,9 tonn hasj.

Ny, felles behandling

I fjor høst startet den fem måneder lange ankesaken i Borgarting lagmannsrett, som altså endte med at fagdommerne satte til side juryens kjennelse. Høyesterett forkastet også anken fra Jensens forsvarere, og det er satt av 18 uker, altså fire og en halv måned til den nye behandlingen i Borgarting lagmannsrett fra 5. november.

Saken vil gå som meddomsrettssak med to fagdommere og fem meddommere.

Torsdag denne ble det kjent at lagmannsretten avviser ønsket fra Eirik Jensens forsvarere om å skille hans ankesak fra Gjermund Cappelens anke over straffeutmålingen. Gjermund Cappelen ville ha felles ankebehandling med Eirik Jensen, og mener straffen han fikk i tingretten er for streng og vil ha større strafferabatt fordi hans tilståelse førte til opprullingen av saken mot politimannen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer