ANKESAK: Tirsdag 28. august begynner ankesaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen i Borgarting lagmannsrett. Jensen var en av Norges mest anerkjente politimenn, men endte med å bli dømt til 21 års fengsel for grov korrupsjon og narkotikasmugling i en av norgeshistoriens mest omtale rettssaker. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Eirik Jensen:

Bryter tausheten før rettssaken

«Nå har det vært en lang og krevende periode», skriver Eirik Jensen i et innlegg på støttegruppa på Facebook.

Det har vært så godt som helt stille fra Eirik Jensen (61) helt siden tingrettsdommen mot ham falt i fjor.

- Jeg skal forklare meg i retten, var det eneste han sa da Dagbladet møtte ham tidligere denne uka.

Lørdag kveld - dager før ankesaken skal opp for lagmannsretten - åpner han imidlertid opp om livet etter dommen i et innlegg i støttegruppa på Facebook.

Jensen innrømmet etter dommen falt at rettsprosessen var krevende. Dette gjentar han i det ferske innlegget.

«Nå har det vært en lang og krevende periode, hvor det har vært stille fra oss. Tida etter dommen har vært utfordrende for oss begge, men samtidig tror vi at denne tida har vist oss at målrettet arbeid kan gi resultater.»

Optimistisk

I Oslo tingrett ble Jensen dømt til 21 års fengsel - lovens strengeste straff - for medvirkning til innførsel av 13,9 tonn hasj under særdeles skjerpende omstendigheter, og for grov korrupsjon.

Nøyaktig ei uke seinere signerte han på en håndskrevet personlig anke til lagmannsretten.

Anken omfatter bevisvurderingen for både narkotikaposten og korrupsjonen. Hans forsvarere har også anket saksbehandlingen til lagmannsretten.

Nå virker han å være optimistisk før saken skal behandles på ny til uka.

«Store deler av det siste året er brukt til å lese saksdokumenter. Vi føler også at advokatene er godt forberedte.»

I februar neste år er det ti lekfolk som skal avgjøre om Jensen er skyldig eller ikke. Juryordningen ble i utgangspunktet avviklet i 2018, noe som gjør dette til norgeshistoriens siste jurysak.

Ferierte med kjæresten

Siden dommen falt i fjor, har Jensen bodd med kjæresten Ragna Lise Vikre (58). De møttes i februar 2015, da Vikre hadde fått i oppdrag fra Kagge forlag å ta bilder av Jensen til hans første bok.

- Vi fant ut at vi hadde noen felles interesser, som bikkjer og å trene. Vi fant også ut at vi kunne ha det fint på motorsykkeltur, selv om Ragna aldri hadde gjort det før, sa Jensen til Dagbladet i mai i fjor.

GAMMEL ORDNING: Ti ikke-jurister skal etter fem måneder i retten avgjøre Eirik Jensens skyld. Han anket dommen fra Oslo tingrett på 21 år for grov korrupsjon og narkotikakriminalitet. Dette blir den siste folkejuryen i Norges historie. Video: NTB Scanpix / Dagbladet. Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

I Facebook-innlegget forteller Jensen at han og Vikre har feriert i utlandet i sommer.

«Ellers fikk vi lagt inn et lite avbrekk på en ukes tid i sommer, som ble brukt til ferie i utlandet sammen med den nærmeste familien.»

Takker for støtten

I tillegg til å feriere med kjæresten, har Jensen også pleid vennskapet til tidligere NOKAS-raner Erling Havnå (60).

Den tidligere polititoppen avrunder innlegget med å takke alle i Facebook-gruppa for støtten.

«Jeg må igjen få si at vi er veldig takknemlige for at dere på støttegruppa er med oss. Eirik og Ragna.»

Støttegruppa har over 17 000 medlemmer, og er stort sett der Jensen har gjort seg til kjenne for omverden.

Når ankesaken begynner i Borgarting lagmannsrett på tirsdag, finner man også medtiltalte Gjermund Cappelen (51) på tiltalebenken. I Oslo tingrett ble han dømt til 15 års fengsel for grov korrupsjon og innførsel av 16,7 tonn hasj.