TAUS: Donald Trump er ikke vanligvis forsiktig med å uttale seg, men rådes til å bruke energien sin på annet enn abortkamp for tiden, skriver Politicot. Foto AFP/ NTB Scanpix
TAUS: Donald Trump er ikke vanligvis forsiktig med å uttale seg, men rådes til å bruke energien sin på annet enn abortkamp for tiden, skriver Politicot. Foto AFP/ NTB Scanpix Vis mer

Bryter tausheten om abortstriden

Abortmotstandere skal ha rådet president Donald Trump til å holde seg unna debatten. Natt til søndag brøt han tausheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

USA-president Donald Trump sies å ha utviklet et oppriktig engasjement mot abort.

Tidligere i år tok han sågar opp temaet i sin State of the Union-tale. Den siste tiden har det imidlertid vært tyst fra presidenten.

Det til tross for at abortdebatten har tatt full fyr i USA den senere tiden, etter at flere stater har vedtatt lovendringer som innskrenker kvinners rett til abort.

Men natt til søndag brøt presidenten tausheten.

- Som de aller fleste vet, og for de som ønsker å vite, så er jeg veldig for liv, med tre unntak: Ved voldtekt, incest eller for å beskytte moras liv. (...) Radikale venstre, som ønsker abort på et seint tidspunkt i svangerskapet, imploderer med dette. Vu må stå sammen og vinne for livet i 2020, skriver Trump gjennom flere Twitter-poster.

Bedt om å holde munn

Det er abortmotstandere som har rådet ham til å holde munn i frykt for at det kan styrke motparten i de ventede søksmålene, skriver Politico.

- Hvis han sa noe nå, ville det gjøre det mer sannsynlig at en eller annen føderal dommer ville slå ned på det noe av disse statene har gjort, sier abortmotstander Jerry Falwell Jr, som snakket med Trump på telefon i forrige uke, til avisa.

DEMONSTRERTE: Demonstranter viste hva de mener om Alabamas nye abortlovgivning. Foto: Reuters / NTB Scanpix.
DEMONSTRERTE: Demonstranter viste hva de mener om Alabamas nye abortlovgivning. Foto: Reuters / NTB Scanpix. Vis mer

- Hvis jeg var ham, ville jeg holdt munn, for hvis disse dommerne finner ut at Trump er for noe, er de i mot det, fortsetter Falwell, som selv sier han tror abortmotstanderne vil tape hvis saken når høyesterett i USA.

Ifølge Politico er det også en frykt at det vil påvirke forhandlinger Trump har med demokratene om infrastrukturspørsmål, dersom han kom til å hive seg inn i abortstriden.

16 stater

Denne uken ble det klart at politikerne i staten Alabama gikk inn for å nærmest totalforby abort med mindre svangerskapet medfører fare for morens liv.

Det innebærer også at kvinner som er utsatt for incest eller voldtekt, tvinges til å bære fram barnet.

En rekke andre stater har nylig vedtatt såkalte "heartbeat bills", som forbyr retten til abort så fort man kan høre fosterets hjertelyd, altså fra seks til åtte uker.

Ifølge Politico er det 16 stater som enten nå har innført strengere lovverk, eller jobber for å gjøre det.

Nå gjenstår det å se om de nye lovene holder i rettssystemet i USA, da de er i strid med landets grunnlovsvern til retten for selvbestemt abort.

Roe vs Wade

Det er noe av hensikten: At de nye lovene skal få USAs høyesterett til å behandle det prinsippielle spørsmålet om abortforbud på nytt - og komme til en annen konklusjon enn de gjorde for 40 år siden.

Da behandlet høyesterett i USA den omdiskuterte dommen som er kjent som «Roe vs. Wade», som i praksis legaliserte abort i USA i 1973.

Der ga amerikansk høyesterett kvinnen med pseudonymet «Jane Roe» medhold i at hun ikke kunne nektes abort, noe som førte til at en rekke delstater i USA måtte oppheve abortforbud.

Ankerunder

Ankerundene i amerikansk rettsvesen er allerede i gang i delstatene.

21.mai går en abortklinikk i Missisippi til sak for å hindre at abortinnskrenkingene trer i kraft 1.juli.

I Kentucky er loven stilt i bero av en dommer, etter at borgerrettsgruppa ACLU gikk til retten for å stanse den, skriver NTB.

Advokater for aborttilhengerne og abortklinikkene venter at dommere stanser iverksettelsen av de nye lovene de fleste steder mens ankene behandles, en prosess som kan ta årevis.

The Independent skriver at Alabamas eneste abortklinikk ringes ned av bekymrede kvinner etter lovendringen, som etter planen skal tre i kraft i november.

De nye abortinnstramningene som er vedtatt i flere amerikanske delstater i det siste, beskrives som for ekstreme for mange republikanske politikere ellers i USA.

Flere republikanske politikere reagerer særlig på at det ikke skal være lov å ta abort dersom du er voldtatt eller utsatt for incest, skriver NTB.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer