PÅGREPET: I forrige uke ble Jeffrey Epsteins partner Ghislaine Maxwell pågrepet av bevæpnet politi i New Hampshire. Foto: Patrick McMullan / Getty Image
PÅGREPET: I forrige uke ble Jeffrey Epsteins partner Ghislaine Maxwell pågrepet av bevæpnet politi i New Hampshire. Foto: Patrick McMullan / Getty Image Vis mer

Ghislaine Maxwell

Bryter tausheten

For første gang etter pågripelsen kommer det en uttalelse fra Maxwells advokat.

Publisert

Ghislaine Maxwell (58) var som sunket i jorda, fram til forrige uke, da FBI og bevæpnet politi sparket ned døra til skjulestedet hennes i Bradford, New Hampshire under en storstilt aksjon.

Jeffrey Epsteins mangeårige partner ble pågrepet og siktet for å ha hjulpet den avdøde milliardæren Jeffrey Epstein med å begå overgrep mot mindreårige kvinner.

Under det første rettsmøtet i saken fredag nektet 58-åringen straffskyld.

Nå har hennes advokat gitt sin første offisielle uttalelse om saken. Advokat Laura Menninger kaller siktelsene for «grunnløse».

- USAs statsadvokats kontor for det sørlige distriktet i New York 29. juni 2020, forårsaket at en grunnløs siktelse ble utstedt mot ms. Maxwell, skriver advokaten, ifølge ABC News.

1991: Ghislaine Maxwell er siktet for blant annet å ha rekruttert mindreårige jenter til den nå avdøde milliardæren Epstein mellom 1994 og 1997. Her er hun avbildet i 1991. Foto: PA / NTB Scanpix
1991: Ghislaine Maxwell er siktet for blant annet å ha rekruttert mindreårige jenter til den nå avdøde milliardæren Epstein mellom 1994 og 1997. Her er hun avbildet i 1991. Foto: PA / NTB Scanpix Vis mer
DØD: Maxwell har vært i skjul siden Jeffrey Epstein ble funnet død på cella i New York i fjor sommer. Foto: (New York State Sex Offender Registry via AP / NTB Scanpix
DØD: Maxwell har vært i skjul siden Jeffrey Epstein ble funnet død på cella i New York i fjor sommer. Foto: (New York State Sex Offender Registry via AP / NTB Scanpix Vis mer

Nekter

Uttalelsene kommer fram i rettsdokumenter, som et svar på et sivilt søksmål mot Maxwell og Epstein fra en anonym kvinne som hevder paret tok kontakt med henne i 1994, da hun var 13 år, skriver ABC News.

- Kvinnen var deres første kjente offer og ble deretter misbrukt av Epstein og Maxwell i flere år, hevdes det i søksmålet.

Det hevdes videre at dette førte til fysiske og psykologiske traumer. Maxwell anklages for å ha tilrettelagt mishandlingen og skal angivelig ha vært til stede flere ganger, noe som går igjen i flere av anklagene mot henne.

PRINS ANDREW: Virginia Guiffre sier at Jeffrey Epstein fløy henne til London for å ha sex med prins Andrew. Video: BBC. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Maxwell nekter for nesten alle anklagene fra kvinnen og i dokumentet argumenteres det for at uansett hvilke skader som kan ha blitt påført kvinnen, var de ikke påført av Maxwell.

- Kvinnens skader, om det er noen, er resultatet av hennes egen oppførsel, skriver advokat Menninger, og hevder at kvinnen frivillig eller uaktsomt utsatte seg for en kjent risiko og hadde samtykket til den angivelige behandlingen.

SIKTET: Statsadvokat Audrey Strauss avbildet under en pressekonferanse om siktelsene mot Ghislaine Maxwell. Foto Lucas Jackson / Reuters / NTB Scanpix
SIKTET: Statsadvokat Audrey Strauss avbildet under en pressekonferanse om siktelsene mot Ghislaine Maxwell. Foto Lucas Jackson / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Kausjonshøring

Kvinnens advokat sier til ABC News at Maxwell nok en gang skyver skylden på ofrene.

- I stedet for den viktige rollen hun spilte i å forårsake ofrene uopprettelig skade. Vi er skuffet over at hun tar denne posisjonen, men ser fram til å holde henne ansvarlig for hva hun har gjort, sier advokat Robert Glassman.

ARRESTERT: Fungerende statsadvokat i New York, Audrey Strauss, peker ut Ghislaine Maxwell som medhjelperen til sexforbryteren Jeffrey Epstein. Video: AP Vis mer

14. juli er det planlagt kausjonshøring for Maxwell. Påtalemyndigheten har gjort det klart at de ikke vil at hun skal kunne løslates mot kausjon. De sier det er ekstremt høy risiko for flukt siden hun har pass fra tre land, er rik, har tallrike internasjonale kontakter og «overhodet ikke noen grunn til å ville bli i USA, der hun risikerer langvarig fengselsstraff».

Da vil hun bli konfrontert av den føderale påtalemyndigheten med enorm kunnskap om Epstein-saken og anklagene mot henne. Selv har hun samlet et team med advokater med lang erfaring og selvsagt god kjennskap til saken hennes, skriver Bloomberg. To av dem har forsvart henne tidligere i sivile søksmål.

Epstein og Maxwell

Maxwell hadde vært i skjul siden Jeffrey Epstein ble funnet død på cella i New York i fjor sommer. Epstein var siktet for blant annet menneskehandel, og risikerte 45 år i fengsel dersom han ble funnet skyldig.

Maxwell har hele veien benektet at hun har hatt noe med overgrepene å gjøre, men har altså blitt utpekt som en slags tilrettelegger for Epsteins misbruk av mindreårige jenter.

SNAKKER UT: En rekke kvinner snakker ut om overgrep, i den nye Netflix-dokumentarserien «Jeffrey Epstein: Filthy Rich». Se traileren. Vis mer

Maxwell ble først varetektsfengslet i Merrimack County Jail, et fengsel om lag 32 kilometer fra luksushjemmet der hun ble pågrepet. Noen dager seinere ble hun overført til et fengsel i New York.

Betjentene skal ha slått inn døra på boligen med navnet Tucked Away, eller «gjemt bort» på norsk, og pågrepet Maxwell. AP Photo/Steven Senne)
Betjentene skal ha slått inn døra på boligen med navnet Tucked Away, eller «gjemt bort» på norsk, og pågrepet Maxwell. AP Photo/Steven Senne) Vis mer

Forholdet mellom Maxwell og Epstein har vært gjenstand for mye debatt og spekulasjon i pressen, og det har vært usikkert hva slags relasjon de egentlig har hatt. Forholdet har aldri vært bekreftet, men i en ekstraepisode av Netflix-serien med navn «Who Is Ghislaine Maxwell?» kommer det fram at de skal ha vært et par på 1990-tallet.

Frykter for livet

Siden Maxwell ankom fengselet i New York har det blitt innført flere tiltak fordi man frykter for livet hennes etter at Epstein ble funnet død på cella, skriver Sky News.

Hun skal ha fått en medfanger som hun deler celle med og blir fulgt med på videoovervåkning. De ansatte på fengselet skal også ha fått beskjed om å holde et ekstra øye med Maxwell i frykt for at hun skal bli angrepet av andre medfangere.

Ifølge avisa får hun også bare bruke klær laget av papir. Dette skal trygge Maxwell mot andre, og seg selv.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer