Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bryteren er slått på

Verdens største eksperiment i gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• SISTE: Ifølge Forskning.no er prosjektet så langt en suksess, og framdriften er mye større enn forskerne har regnet med:

Den første protonstrålen fullførte den 27 km lange runden allerede klokka 10.25, og strålen i motsatt retning fullførte ferden 15.05. I utgangspunktet trodde få at det ville bli mulig før i morgen.

Dermed har nå forskerne fått bekreftet at de vesentligste delene i partikkelakseleratoren virker som de skal.

- Dette er et fantastisk øyeblikk. Vi kan nå se framover mot en ny tidsalder når det gjelder universets opprinnelse og utvikling, sier LHC-prosjektleder Lyn Evans i en pressemelding fra Cern.

-------------------------------

(Dagbladet.no): Klokka 09.30 i dag kulminerte 30 års forberedelser da den gigantiske partikkelakseleratoren LHC (Large Hadron Collider) ble satt i full drift for første gang. Forskerne bak prosjektet håper på intet mindre enn svar om universets beskaffenhet og tilblivelse.

- Dette er startskuddet for noe som kan bli en ny æra innenfor fysikken, sier en oppglødd forsker Heidi Sandaker ved Universitetet i Bergen til Forskning.no.

50 milliarder kroner
Sammen med en horde andre forskere fra hele verden er hun på plass ved forskningsorganisasjonen Cerns anlegg i Sveits for å bivåne det revolusjonerende øyeblikket da innretningen til over 50 milliarder kroner ble satt i gang.

KLAR TIL OPPSTART: Large Hadron Collider (LHC) settes endelig i gang i dag, etter 30 års forberedelser. Prosjektet har så langt kostet over 50 milliarder kroner. Foto: MARTIAL TREZZINI/EPA/SCANPIX
KLAR TIL OPPSTART: Large Hadron Collider (LHC) settes endelig i gang i dag, etter 30 års forberedelser. Prosjektet har så langt kostet over 50 milliarder kroner. Foto: MARTIAL TREZZINI/EPA/SCANPIX Vis mer

Selve anlegget er en 27 km lang tunnel 100 m under jorda som ligger på begge sider av grensa mellom Sveits og Frankrike i nærheten av Genève. Tunnelen er utstyrt med 1000 sylindriske kjempemagneter som er essensielle for å styre to stråler med proton (hydrogenkjerner) som skytes ut i motsatt retning av hverandre.

Protonstrålene vil etter hvert komme opp i nær lysets hastighet (og fullføre imponerende 11 000 runder i sekundet) og vil kollidere med hverandre med enorm kraft på enkelte punkter i tunnelen - der sensorer vil fange opp hva som skjer i etterkant av kollisjonen.

Selv om de to strålene ikke er tykkere enn et hårstrå, vil de med denne hastigheten inneholde like mye bevegelsesenergi som et 400 tonns tog som kjører i 150 km/t.

Forsker på Big Bang

Det er selve hendelsesforløpet i mikrosekundene etter kollisjonen som er i fokus, og hele prosjektet er et eksperiment for å etterlikne hva som skjedde ved Big Bang - universets begynnelse, da selve universets utvikling ble fastslått, blant annet gjennom partiklene som ble dannet i kjempeeksplosjonen.

Spesielt interessert er forskerne i et eventuelt svar på hvorfor vanlig (observerbar) materie bare utgjør 4 prosent av universets masse - resten fordeler seg på såkalt mørk materie og mørk energi. Hovedformålet er altså å finne ut hva disse usynlige bestanddelene i universet består av.

Den dominerende teorien - den såkalte standardmodellen - går ut på at en hittil usett partikkel - kalt Higgs-bosonet eller «gudepartikkelen» - bærer med seg et felt som gir de i utgangspunktet masseløse elementærpartiklene masse når bosonet samvirker med dem.

Går prosjektet som planlagt, vil protonkollisjonen føre til dannelsen av en mengde nye partikler - og Higgs-bosonteorien kan eventuelt bekreftes eller avkreftes.

image: Bryteren er slått på

Sårbart

Det er imidlertid mye som kan gå galt; spesielt er kretsene som driver LHCs magneter, sårbare, og det kreves bare en liten feil i én av de 2000 magnetkretsene for at strålene ikke vil gå rundt.

I tillegg kommer dem som frykter at partikkelkollisjonene vil generere små svarte hull som potensielt kan sluke jorda, og det er blitt anlagt søksmål mot Cern for å få dem til å stoppe prosjektet.

En mengde forskere, med legendariske Stephen Hawking i spissen, beroliger imidlertid de bekymrede med at slike partikkelkollisjoner hver dag forekommer aldeles naturlig, og at de så langt ikke har ført til noe slikt skrekkscenario.

Hawking mener sågar at prosjektet er essensielt for selve menneskehetens overlevelse, ved at vi kan få uvurderlig kunnskap om universets beskaffenhet og skjebne.

- Hvis menneskerasen ikke ser seg råd til dette, fortjener den ikke å bli kalt «menneske», sier Hawking til Telegraph.co.uk.

Selv om anlegget nå er i gang, er det uvisst når den første partikkelkollisjonen faktisk finner sted. Ifølge forskere på stedet vil det være en gradvis prosess, der de først får strålen i den ene retningen i gang, så i den andre - før de til slutt bringer de to sammen.

BEGEISTRING: De mange forskerne som er samlet i Cerns kontrollsenter, applauderte da LHC ble satt i gang like etter klokka 09.30 i dag.
FØLGER EKSPERIMENTET MED ARGUSØYNE: Fysikerlegenden Stephen Hawking har stor tro på LHC og mener selve menneskeheten vil dra nytte av prosjektet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!