Bryterfeil løsnet togsett

Fire vogner løsnet fra et togsett mellom Hamar og Stange.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

En pneumatisk ventilbryter som hadde hengt seg opp, var årsaken til at fire vogner tirsdag løsnet fra et togsett mellom Hamar og Stange, opplyser direktør i Havarikommisjonen Grete Myhre til NTB.

Hun karakteriserer det som et hendelig uhell og understreker at det aldri var noen fare for tog og passasjerer.

Tvert imot mener Myhre vognsettet oppførte seg slik det skal når en slik ventil henger seg opp. Da bremser vognene ned og blir stående.

Vognene ble allerede onsdag saumfart på NSBs verksted i Skien, og det var der man fastslo årsaken til episoden.

Uhellet skjedde ved 16-tiden tirsdag da fire vogner fra Lillehammertoget på vei til Oslo ble stående igjen på skinnegangen 400 meter sør for Hamar. Først på Stange oppdaget personalet at fire vogner manglet.

Informasjonssjef Preben Colstrup i NSB opplyser at det i de aktuelle togsettene er en bryter i førerrommet som skal stå i en bestemt stilling når det benyttes nødbrems i forbindelse med skjøting og deling av togsettene før avgang.

Det som må ha skjedd med togsettet tirsdag er at bryteren har kommet ut av stilling samtidig som noe har kommet nær nødbremsen. Dermed stanser vognene slik de skal når det skjer noe med trykket.

Over påske skal NSB holde et møte der disse bryterne vil bli foreslått skiftet ut. I mellomtiden har alle lokførere på denne type togsett fått beskjed om at bryterne skal ha en ekstra kontroll etter skjøting og deling av togsettene.(NTB)