Brzezinski: - Russland et land i den tredje verden

Moskva (NTB-AFP): - Russland er en regionalmakt i den tredje verden, ledet av en korrupt elite som har stappet internasjonal hjelp i egne lommer, mener Zbigniev Brzezinski, som var rådgiver for USAs tidligere president Jimmy Carter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et intervju med Komsomolskaja Pravda tirsdag levner han ikke Russland store sjanser til å opptre som en stormakt. - Det nye Russland er for svakt, for utslitt etter trekvart århundre med kommuniststyre og for tilbakeliggende sosialt til å være en global medspiller, sier den tidligere amerikanske sikkerhetsrådgiveren.

Brzezinski mener det er et «enormt gap mellom den russiske eliten som har luksuriøse boliger ... og vanlige folk.»

Ifølge Brzezinski viser Verdensbankens tall at av 130 milliarder dollar vestlig kapital som var øremerket investeringer i Russland, er hele 65-70 milliarder reinvestert i Vesten uten å ha kommet Russland til gode.

Brzezinski mener at dagens russiske ledere i stor grad er produkt av den gamle sovjet-eliten.

«Forestill deg et etterkrigs Nazi-Tyskland, ledet av middelmådige lokale størrelser som har lært seg å bruke demokratiske slagord, og med et Hitler-mausoleum i sentrum av Berlin», sier Brzezinski, med klar henvisning til Lenin-mausoleet på Moskvas Røde plass.