Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

BT-journalister i retten

BERGEN (NTB): Politiadvokat Thor Buberg fra Haugesund politidistrikt la i Bergen forhørsrett i dag ned påstand om at de to journalistene Finn Bjørn Tønder og Haakon B. Schrøder i Bergens Tidende må oppgi sin kilde til taushetsbelagte avhørsdokumenter som de fikk til en bok om Wegner-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to journalistene nektet i retten å forteller hvem som hadde gitt dem dokumentene. Journalistene ville heller ikke svare på spørsmål om når, hvor og hvordan de hadde fått dokumentene, som blant annet refererer avhør som Det særskilte etterforskningsorgan for politisaker (SEFO) i Rogaland hadde av politimester Rolf B. Wegner og Bergens ordfører Ingmar Ljones i den nå henlagte straffesaken mot Wegner.

De to journalistene skrev før jul boka «Kammerspill» om politimester Wegners rolle i straffesaken mot tidligere rådmann Ragnar Fagereng. Etter ordre fra statsadvokaten i Rogaland etterforsker nå Haugesund politikammer hvordan de to BT-journalistene fikk tilgang til de taushetsbelagte dokumentene. Begge har gjort det klart at de heller går i fengsel enn å oppgi sin kilde.

De to journalistene risikerer tre måneders fengsel dersom de av forhørsretten blir pålagt å oppgi kilden, men nekter å gjøre det.

Kjennelse neste uke

Byrettsdommer Svein Simonnæs sier til NTB at en kjennelse i saken først vil komme i neste uke.

Haakon B. Schrøder betegnet i retten Riksadvokatens henleggelse av Wegner-saken som en «fellende frifinnelse».

- Vi skrev boka for å sette spørsmålstegn ved Riksadvokatens avgjørelse. Folk flest hadde ikke forstått Wegner-saken. Derfor skrev vi boken der vi gikk gjennom Wegner-saken fra A til Å, men uten konklusjoner, slik at leserne selv kunne dømme, sa Schrøder.

Samfunnstopp

Schrøder sa at han som kriminalreporter i ni år mange ganger hadde fått tilgang til politidokumenter i straffesaker.

- Aldri tidligere har det vært satt i gang noen etterforskning om brudd på taushetsbestemmelsene. Jeg synes det er påfallende at det skjer nå når det dreier seg om en sak mot en samfunnstopp og ikke mot en annen, sa Schrøder.

Journalist Finn Bjørn Tønder sa at de to gjennom boka ønsket å sette fokus på maktapparatet i Norge.

- Saken dreier seg om en rådmann som kom i en kinkig situasjon og en politimester som ønsket å hjelpe han ut av den. Betrodde embetsmenn må tåle mer kritikk enn andre. Nå opplever jeg det slik at påtalemyndigheten prøver å endre fokus fra selve Wegner-saken og over på oss, sa Tønder.

<B>KILDEVERN:</B> BT-journalistene Haakon Schrøder (t.h.)og Finn Bjørn Tønder med sin advokat Dag Steinfeldt i forbindelse med at de har offentliggjort interne politidokumenter i boka «Kammerspill»

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!