Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

BTK arrestert i går

Seriemorder-mistenkt arrestert i Kansas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

31 år etter det første drapet han er mistenkt for, arresterte politiet i går mannen som kaller seg «BTK». Forkortelsen står for «Bind, torture, kill», og skal beskrive hva slags behandling de åtte drapsofrene hans fikk.

- BTK er arrestert, sa Norman Williams, politimester i Wichita, på en pressekonferanse i går. Folk i salen reiste seg og ga ham stående applaus.

Den mistenkte heter Dennis Rader (59) og ble ifølge Reuters pågrepet uten dramatikk i hjemmet sitt i Park City. Politiet har tidligere pågrepet flere andre for de ti drapene, men alle ble løslatt etter hvert.

BTK begynte å drepe i 1974.  Etterforskningen lå i dvale inntil mars i fjor, da beskjeder fra BTK begynte å dukke opp rundt omkring i byen.

Blant annet sendte han et brev til en lokalavis 19. mars i fjor. Det inneholdt bilder av et kvinnelik og førerkortet hennes.

Frykt blant kvinner

BTK hadde for vane å kutte telefonledningen hjemme hos ofrene før han drepte dem, og på 70-tallet var frykten stor blant mange av kvinnene i byen Wichita.

Fast prosedyre var å sjekke om det var lyd i telefonen da de kom hjem. Hvis linja var død, gjaldt det å komme seg ut av huset fortest mulig.

- Jeg tror ikke folk i dag innser spenningen som lå over Wichita den gangen, uttalte advokat Robert Beattie til avisa The Wichita Eagle. Han var elev på West High School da flere av drapene ble begått.

Ofrene

Seriemorderens første ofre ble oppdaget på ettermiddagen 15. januar 1974, da Charlie Otero (15) kom hjem og fant likene av sin far, sin mor, den 8 år gamle søsteren og broren på elleve. Alle hadde blitt bundet, kneblet og kvalt.

Det femte drapet skjedde i april samme året da Kathryn Bright (21) ble knivstukket  hjemme hos seg selv. Så skulle det gå nesten tre år før KTB slo til igjen.

I mars 1977 ble Shirley Vian (24) funnet bundet og kvalt i hjemmet sitt, og i desember led Nancy J. Fox samme skjebne.

16. september 1986 ble Vicki Wegerle (28) kvalt i hjemmet sitt, og familiens bil ble funnet to kvartaler unna.


La igjen beskjeder

I 1979 brøt BTK seg inn i huset til en kvinne der han ventet på at hun skulle komme hjem. Han ble lei av å vente og stakk fra huset, men senere sendte han henne en beskjed der han fortalte om drapsplanene sine.

Det var i det første brevet The Wichita Eagle mottok fra morderen i 1974, at det ble kjent at han kalte seg BTK fordi han likte å binde, torturere og drepe ofrene.

Vanskelig etterforskning

I løpet av de 31 årene som har gått siden drapene startet, har politiet brukt over 100 000 timer på etterforskningen. Det ble foretatt DNA-tester og psykologiske profiler, og da saken ble gjenåpnet i 1984 jobbet seks etterforskere full tid med saken. 

- Det er en interessant sak, og vi skulle så gjerne ha oppklart den, sa etterforsker Ken Landwehr til The Wichita Eagle i fjor før saken ble oppklart.

Selv har han prøvd å identifisere seriemorderen i tjue år.

Les mer om BTK

<B>SENDTE BREV:</B> The Wichita Eagle mottok 19. mars i fjor dette brevet som inneholdt et førerkort og bilder av et kvinnelik.
<B>BTK?</B> Et udatert bilde av Dennis Rader. I går ble han pågrepet av politiet.
ET AV DRAPENE:</B> Liket av Shirley Vian blir båret ut av huset hennes i Wichita, Kansas i 1977. Hun ble drept av seriemorderen som går under navnet BTK.
<B>DRAPSOFFER:</B> I 1986 ble Vick Wegerle drept av BTK i Wichita.