«BTK» må møte ofrenes familier

Dennis Rader torturerte og drepte minst ti barn og voksne. I dag starter siste del av rettssaken mot ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dennis Rader (60) har allerede  erklært seg skyldig i ti drap i den amerikanske byen Wichita i perioden 1974 til 1991.

Seriemorderen som kalte seg «BTK» - Bind - Torture - Kill - fortalte retten detaljert om hvordan han drepte for å tilfredsstille sine seksuelle fantasier.

- Jeg hadde aldri kvalt noen før, så jeg visste ikke helt hvor mye kraft jeg måtte bruke eller hvor lang tid det ville ta, sa 60-åringen om sitt første drap.

I kveld norsk tid starter rettshøringen som om tre dager munner ut i en dom.

Grusomme detaljer

Rettssaken mot Dennis Rader startet i juni i år. Ettersom han umiddelbart kjente seg skyldig i drapene, fikk ikke påtalemyndigheten legge fram alle de blodige detaljene i saken.

Seriemorderen avla en detaljert tilståelse i retten, men aktor fikk ikke anledning til å imøtegå påstander fra Rader.

«BTK» hevdet blant annet at han snakket med og trøstet noen av ofrene før han drepte dem.  Påtalemyndigheten mener på sin side at Rader torturerte dem både fysisk og psykisk før de døde.

OFRE: De mistet sine nærmeste da BTK herjet i Wichita. Alle har blitt preget for livet. I løpet av de neste tre dagene kan de møte BTK i retten. Foto: SCANPIX
OFRE: De mistet sine nærmeste da BTK herjet i Wichita. Alle har blitt preget for livet. I løpet av de neste tre dagene kan de møte BTK i retten. Foto: SCANPIX Vis mer

- Pyntet på sannheten

Aktoratet mener at Dennis Rader ga retten en svært sminket versjon av drapene.

- Da Dennis Rader reiste seg og ramset opp sin versjon av sannheten, fikk ingen anledning til å stille spørsmål ved det han sa. Ingen påstander ble imøtegått, sier talskvinnen Georgia Cole til Newsday.

Aktoratet har varslet at de vil vise alt under domshøringen som starter i dag. Det vil bli lagt fram bilder, vitneutsagn og andre detaljer for å overbevise dommeren om at Rader må få maksimumsstraffen på 175 år.

«BTK» risikerer ikke dødsstraff fordi delstaten Kansas ikke praktiserte dødsstraff da drapene ble begått.

- De vil legge fram en rekke beviser for å vise hvor grusomme disse drapene var, sier en rettsekspert til den lokale tv-stasjonen KWCH.

Møter ofrenes familier

Dette blir første gang at familiene til de drepte får anledning til å henvende seg til Rader. Under domshøringen vil de få anledning til å snakke direkte til mannen som drepte deres nærmeste, og til å stille ham spørsmål omkring ugjerningene.

En av de pårørende som vil møte opp, er Kevin Bright. Han overlevde å ha blitt skutt i ansiktet av «BTK» for 31 år siden. Søsteren Kathryn ble bundet, kvalt og knivstukket og døde seinere på sykehus.

- Dersom han hadde vist tegn til anger, kunne du ha syntes synd på ham. Men han viser ingenting, sier Kevins kone Sharon.• Følg domshøringen direkte på Crime TV (NB! Det vil trolig forekomme sterke beskrivelser.)

• Les alt om «BTK»

SERIEMORDER: Dennis Rader i retten sammen med sin forsvarer Sarah McKinnon.