DREPTE TI: Dennis Rader, kjent som «BTK», begikk ti drap over mange år. Det tok politiet 31 år å fakke ham. Foto: AP Photo/Jeff Tuttle
DREPTE TI: Dennis Rader, kjent som «BTK», begikk ti drap over mange år. Det tok politiet 31 år å fakke ham. Foto: AP Photo/Jeff TuttleVis mer

«BTK» var en av verdens mest beryktede seriemordere.
- Besatt av demoner

Nå snakker dattera om farens dobbeltliv i et større intervju med ABC News.

Det er 14 år siden Dennis Rader, kjent som «BTK», ble pågrepet og siktet for minst ti drap. Det tok politiet 31 år og mer enn 100 000 timers etterforskning å ta ham.

Forkortelsen BTK står for «Bind, torture, kill», og skal beskrive hva slags behandling de ti drapsofrene fikk. Saken ble heftig omtalt i USA på grunn av omfanget og hvor lang tid det tok politiet å fakke mannen.

Nå snakker dattera, Kerri Rawson, om farens dobbeltliv i et stort intervju med ABC. Det var da FBI banket på døra hennes en februardag i 2005, at livet hennes ble snudd på hodet.

- Det var en helt normal dag. Jeg sov lenge. Denne mannen fra FBI spurte meg om jeg visste hvem BTK var. Og jeg spurte «du mener mannen som er etterlyst for flere drap i Kansas?», forteller Rawson.

Det var da FBI-betjenten kom med sjokkbeskjeden:

- Faren din er arrestert, mistenkt for drapene.

- Levde på en løgn

Rawson beskriver hvordan hun i løpet av sine 26 første leveår så på faren som en familiemann som kunne være vrang til tider, men som elsket henne. Han var leder i kirka, han var speiderleder og en veteransoldat. Familien levde et rolig liv, i et hjem med en hund og blant annet ei trehytte i hagen.

Så ble altså dette bildet snudd helt på hodet.

- Jeg måtte gripe fast i veggen. Rommet gikk rundt. Jeg holdt på å besvime. Betjenten spurte mye om faren min, og jeg prøvde nesten å finne på et alibi for ham. «Faren min er en bra fyr.»

Rawson ordlegger seg slik: «Det føltes som om jeg hadde levd på en løgn.» Hun skal ha slitt med å godta at faren hun var så glad i, også var en seriemorder. Hun forteller også at moren var tre måneder på vei med henne da faren begikk ett av drapene. Selv husker hun at flere av dem ble omtalt i mediene.

Rader, som nå er 73 år gammel, soner nå ti livstidsdommer. Tidligste mulige prøveløslatelse er i 2180.

Han tilsto drapene i rettssaken i 2005. Det første drapet skjedde så langt tilbake som i 1974, da han drepte Joseph og Julie Otero og to av deres fem barn. Seinere samme år drepte han ytterligere en kvinne, og enda to i 1977.

- Besatt av demoner

Da rettssaken gikk i 2005, snakket Rader åpent om hvordan han drepte for å tilfredsstille sine seksuelle fantasier.

Det er mange ting som er spesielt ved saken. BTK hadde for vane å kutte telefonledningen hjemme hos ofrene før han drepte dem. Han kommuniserte ofte med politiet og mediene ved å sende brev.

Det siste mordet ble begått i 1991. Men i 2004 sendte han igjen brev til politiet. Det var dette som etter hvert førte til at Rader ble pågrepet.

- Du må ha kontrollen, den får du med bindinga. Det var ei stor greie for meg. Min seksuelle fantasi er at hvis jeg skal drepe eller gjøre noe med ofrene, så må de være bundet fast. I mine drømmer hadde jeg sånt som de kalte torturkammer. Og for å få utløst dine seksuelle fantasier, så må du drepe, fortalte Rader i et intervju i programmet Dateline på NBC.

Der fortalte han også at han signerte brevene med blant annet Poetic Strangler, the Wichita Strangler og BTK Strangler. Rader snakket da om at han trodde han var besatt av demoner.

- Andre forklaringer finner jeg ikke. Jeg kan ikke stoppet det. Det kontrollerer meg.