Bua Brustad ikke ville ha

Utad står Sylvia Brustad rakrygget og taler varmt for Brustad-bua. Kveld etter kveld ser du henne på tv i debatter om søndagsåpne butikker. Sannheten er at den lojale Ap-politikeren kunne tenkt seg å vært denne bua foruten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I politikkens nådeløse verden må hun likevel daglig stå fram og forsvare et av de mest latterliggjorte forslag i manns minne.

Dagbladet har snakket med en rekke av Brustads samarbeidspartnere og politiske venner. De beklager at hennes navn for evig og alltid skal stå klistret til 100 kvadratmeter store butikker og 150 kvadratmeter store bensinstasjoner. De samme kildene sier også rett ut at Brustad-buas mor aldri har vært komfortabel med sitt eget forslag, som etter alt å dømme blir vedtatt i løpet av våren.

- Navnet skjemmer ingen. Brustad er et fint navn, ikke sant, sier eks-statsråden og forsikrer at hun kan leve godt med å ha fått ei bu oppkalt etter seg.

- Jeg gjorde jobben og står oppreist med resultatet. Men dette er ingen kampsak for meg, sier hun.

Buas mor

- Jeg hadde et landsmøtevedtak å forholde meg til. Mandatet var gitt, jeg måtte gjøre jobben, sier Brustad til Dagbladet

Kilder Dagbladet har vært i kontakt med sier at det var en svært motvillig minister som gikk inn i dette minefeltet.

- Det er ikke morsomt for en statsråd å gå inn i et arbeid som hun vet vil henge ved henne resten av livet når hun selv ikke brenner for saken, sier en av dem.

For Brustad og hennes rådgivere visste hvor dette bar. Hele tre personer i departementets politiske ledelse hadde presseerfaring. De så tidlig at saken ville vekke latter.

Smertelig erfaring

Det var Handel og Kontor som var premissleverandør da Arbeiderpartiets landsmøte i 1996 enstemmig vedtok et forslag som skulle regulere søndagsåpne butikker. Vedtaket tvang Jagland-regjeringen til å utforme et nytt regelverk som skulle hindre fri varehandel på søndager, samtidig som arbeidtakernes rettigheter skulle ivaretas. Ett er å vedta et forslag på Aps landsmøte. Noe helt annet er det å omgjøre vedtaket til praktisk politikk. Det har flere enn Brustad erfart.

Fersk statsråd

Den ferske statsråden Sylvia Brustad var satt i en situasjon hvor hun måtte bruke store ressurser på å utrede en sak hun selv så på som bagatellmessig. Helst hadde Brustad og hennes politiske rådgivere nemlig sett at ting rullet og gikk som før, selv om praksisen var i strid med regelverket, forteller Dagbladets kilder.

Men Handel og Kontor hadde fått blod på tann, etter at de landsmøtet hadde gitt dem pressmiddelet de trengte overfor regjeringen.

De ønsket å sette en effektiv stopper for et fritt søndagsmarked for dagligvarebransjen for å beskytte de ansatte. LO-forbundet visste at sterke krefter _ også innad i Ap-regjeringen _ helst så at man etablerte et fritt marked uten noen særrestriksjoner.

Samtidig satt handelsnæringen med sine planer. Helt bevisst framprovoserte Rimi fram et nytt regleverk ved å starte en søndagsåpen butikk i Hegdehaugsvegen i Oslo. Årsaken til provokasjonen var åpenbar: Dagligvareforretningene ønsket seg slett ikke fordyrende søndagsåpne butikker. Men de likte dårlig å se på at bensinstasjoner og storkiosker erobret markedsandeler fra dem. Dermed inngikk de to partene i en noe uvanlig allianse som departementet bare var nødt å forholde seg til.

Hundrevis av timer gikk med til undersøkelser og utredninger. Det som skulle bli løsningen var imidlertid snublende nær.

Kunde hos 7-Eleven

Sylvia Brustad, som selv er en hyppig søndagskunde hos Seven Eleven, fant med god hjelp ut at Seven Eleven-butikkene var et utmerket utgangspunkt som de nye åpningstidsbestemmelsene kunne bygge på.

Departementets høyst konkrete kartlegging viste at de fleste Seven Eleven-butikkene og andre storkiosker var under 100 kvadratmeter. Samtidig fant en ut at de fleste bensinstasjonene var under 150 kvadratmeter. Dermed var Brustad-bua et faktum. Departementet hadde lykkes med å holde seg innenfor landsmøtevedtaket, uten egentlig å forandre dagens praksis. Handel og Kontor var ikke fornøyde. De ønsket en mer restriktiv linje og gikk inn for å begrense antall vareslag som skulle kunne selges på søndager.

Valgkampsak

Fornøyde var derimot FrP og Høyre. I god tid før valgkampen fikk de en typisk reguleringssak av gammelt Ap-merke. Og rådgiverne rundt Brustad fikk bekreftet alle sine bange anelser. Brustad-bua ble gjort til latter fra første dag.

- Det er klart at oppmerksomheten saken har fått overhodet ikke er i samsvar med hvor viktig den er, sier Brustad i dag. Hun framholder at sammenlignet med «det tullete forslaget» om å begrense antall varer, er Brustad-bua det beste forslaget.

Imidlertid understreker hun at ordningen selvfølgelig skal evalueres etter et par-tre år.

- Og hvis det ikke fungerer som forutsatt er det fullt frislipp?

- Det vil jeg ikke spekulere i.

I SIN EGEN BU:</B>Fra sin lille bu på Stortinget gjør Sylvia Brustad sitt ytterste for å forsvare Brustad-bua, men presiserer at dette er en av de mindre betydningsfulle sakene i hennes karriere.