Budapest reddet

Elva Donau nådde topphøyden i morgentimene i dag. Nå ser det ut til at den likevel ikke skal ødelegge Ungarns hovedstad. Men i Nord-Tyskland truer Elben en rekke byer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flommen sprer seg nå lenger øst i Tyskland. Nødarbeiderne jobber febrilsk med sandsekker for å demme opp mot katastrofen som er den største i landet siden andre verdenskrig.

I Ungarn har Donau gått over sine bredder, og vokste seg historisk stor i løpet av morgentimene mandag. Elva sto 8,49 meter høy før den begynte å falle igjen.

Hovedstaden Budapest ser nå ut til å være reddet. Murveggene på 10 meter som omkranser elva ser ut til å holde flomvannet vekk fra byens kulturskatter. En barriere ble ødelagt i en forstad nord i byen. I sentrum ser det verste nå altså ut til å være over.

Opprydning

I Tsjekkia starter opprydninga etter to uker med enorme vannmasser.

Tyske myndigheter rapporterte om tre nye dødsfall mandag morgen. Tilsammen er minst 109 omkommet på grunn av flommen i Europa.

Flomvannet er på retur i Østerrike og Tsjekkia. Vannstanden synker også i Dresden, byen som har blitt rammet hardest i Tyskland så langt. Nå starter rydding og gjenoppbygging. Prisen er estimert til 20 milliarder euro.

Værmeldingen for Tyskland og sentral-Europa ser lovende ut. Det blir tørt og fint vær de neste dagene. I Ungarn meldes det imidlertid regn på onsdag.

Fortsatt fare

Tusenvis av soldater og frivillige jobber uten stopp for å lesse sandsekker langs de tyske elvene Elben og Moldau. Byene ved elvebredden er fortsatt i fare.

Nå er det mangel på sandsekker. Danmark har sendt 650 000 sekker til Tyskland. Italia, Frankrike, Nederland med flere har også tilbydt sin hjelp.

Nord mot nordsjøen fra fjellene ved den tsjekkiske gransa har flomvannet oversvømt byen Dessau. To elver møtes her. Militærhelikopter dumper sand for å forsterke dikene som holder vannet inne.

Elbe tvang nødarbeidere til å trekke seg tilbake etter at demningene sprakk sju steder i går, nær byen Wittenberg. Myndighetene sier at gamlebyen ikke er i umiddelbar fare, melder AP.

Mer enn 80 000 mennesker er evakuert i regionen.

I nord, i Magdeburg, har folk begynt å flytte ut. Elbe er forventet å å true byen de neste dagene.

- Bare en liten regndråpe

De fleste evakuerte byene i Ungarn ligger nord for Budapest. Et par områder sør i byen er også evakuert. Dette er områder der veggene som skal motstå flommen ikke er så høye som i sentrum av byen.

Myndighetene ustatte i dag en fyrverkeri-seremoni som var satt til 20. august, til minne om kongen som grunnla landet for 1000 år siden.

- Det passer ikke å markere dette i en situasjon der titusevis arbeider med å demme opp elva, sier statsminister Peter Medgyessy ifølge AP.

I Szodliget, en by 30 kilometer nord for Budapest, holde veiene bare så vidt unna for det skitne flomvannet i dag tidlig.

- Alt i alt tror jeg vi har sluppet unna ganske lett. Sammenlignet med det jeg ser på TV fra Praha og Dresden, er dette bare en liten regndråpe, sier innbygger Janos Karos, 43.

<B>TIL TELEFONEN I BÅT:</B> Denne mannen bor i Szentendre, 20 kilometer nord for Budapest.
SOLDATENE JOBBER HARDT I BUDAPEST:</B> Den fryktede katastrofen ser nå ut til å være over.