Budapest trues

Oversvømmelsene sprer seg til store deler av Tyskland. I Ungarn trues hovedstaden Budapest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I morgentimene i dag holder fortsatt Donau seg innenfor marginene. Flomveggene rundt elva er på 10 meter. Ekspertene tror det kan holde.

I Tyskland har vannmassene fosset videre nord og østover i landet i løpet av natten. Flere demninger er sprengt. I Sachsen har flommen tatt nok et dødsoffer, det 16. i rekken. Til sammen har flommen drept 106 mennesker i hele Europa.

I Wittenberg har 40 000 mennesker blitt evakuert. Her jobber redningsmannskapet ferbrisk med å bygge nye oppdemminger etter at en dam har revnet.

Regningstjenesten i Torgrau sier at forholdene fortsatt er kritiske i byen, til tross for at vannet nådde sitt høyeste punkt på søndag. Siden har det sunket langsomt.

Donau høy i Budapest

I Ungarn har mer enn 20 000 arbeidet i natt for å demme opp for vannet.

Donau har steget raskt og truer nå med å oversvømme Budapest og 28 andre byer nord for hovedstaden.

Myndighetene evakuerte 2000 mennesker i går kveld. Elva nådde en historisk høyde på 8, 49 meter. De ti meter høye murveggene som går langs elvebreddene ventes å tåle vannmassene, melder AP.

De fleste evakulerte byene ligger nord for Budapest. Et par områder i sørlige deler av byen er også evakuert. Her er ikke flomveggene så høye som i sentrum av byen.

Vannet synker

I Praha er nye evakueringer satt i gang. Myndighetene er bekymret for at flere bygninger kan rase når vannet trekker seg tilbake i Moldau.

Flomvannet har begynt å synke i Østerrike, Tjsjekkia og i den tyske byen Dresden. Det trengs en massiv opprydning og gjenoppbygging i kulturbyen. Det er ventet å koste omkring 30 milliarder euro.

Over 100 000 har måttet forlate hjemmene sine så langt i hele Europa.

OVERSVØMT:</B> Byen Vac, 50 kilometer nord for Budapest.
<B>KULTURBY:</B> Ekspertene håper elva ikke vil vokse ut over de 10 meter høye murveggene ved elvebredden.
<B>DONAU:</B> Flomtoppen er ventet å komme i Budapest i dag.