Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Budbringeren fra Hamas

Atef Adwan håper på norsk fredsinnsats.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  I mange deler av verden er Hamas betraktet som en terroristorganisasjon. Hva er din kommentar?

-  Flesteparten av Hamas-folkene er velutdannede og siviliserte. Jeg synes det er urettferdig å omtale dem som terrorister.

-  Mange i Norge aksepterer at det er legitimt å bekjempe en okkupasjonsmakt med militære midler. Men hvorfor drepe sivile israelere?

-  Vi liker ikke å drepe sivile. Vi er imot det. Vi har sagt til israelerne at begge sider bør unngå å drepe sivile, men de dreper uskyldige palestinere hele tida. Jeg kjenner en kvinne som mistet fire av sine sønner samtidig. Jeg har vært med på altfor mange begravelser av drepte sivile. Vi liker ikke å se våre sivile bli drept, på samme måte som israelerne ikke liker at deres sivile blir drept. Hvis israelske myndigheter kunne overbevise sine om at man ikke skal drepe sivile, kunne også palestinerne bli overbevist om det samme.

-  Hamas applauderte terroraksjonen mot en restaurant i Tel Aviv i april. Hvorfor?

-  Vi verken applauderte eller støttet denne aksjonen. Men du må huske på at seks palestinere ble drept to dager før det som skjedde i Tel Aviv. På grunn av slike hendelser er det av og til vanskelig for oss å komme med fordømmelser.

-  Er du medlem av Hamas?

-  Jeg er minister i den palestinske regjeringen og representerer det palestinske folket, ikke et politisk parti.

 FORNØYD GJEST:  Hamas-minister Atef Adwan er på norgesbesøk. I går spiste han middag på kebabrestauranten Carmel Grill i Oslo og tok seg tid til å hilse på betjeningen, her representert ved Muhammed Habib (t.v.) og Imad Shaban. Foto: HÅKON EIKESDAL
FORNØYD GJEST: Hamas-minister Atef Adwan er på norgesbesøk. I går spiste han middag på kebabrestauranten Carmel Grill i Oslo og tok seg tid til å hilse på betjeningen, her representert ved Muhammed Habib (t.v.) og Imad Shaban. Foto: HÅKON EIKESDAL Vis mer

-  Men du er medlem av partiet?

-  Jeg ble valgt på en Hamas-liste, men nå er jeg medlem av den palestinske regjeringen.

-  Hvor lenge har du vært medlem av Hamas?

-  Det vil jeg ikke opplyse om. Men jeg har også vært med i andre partier.

-  Hvilke?

-  Det vil jeg heller ikke si noe om.

-  Hvordan var ditt møte med norsk UD?

-  Det var ikke et møte med det norske utenriksdepartementet. Det var et møte med noen hyggelige og forståelsesfulle mennesker. De forklarte den norske regjeringens politikk, og jeg la fram min regjerings synspunkter. Jeg gjorde det klart at vi ønsker gode relasjoner med Norge. Men mitt hovedbudskap er at vi trenger hjelp fra folk som bryr seg om oss, og da tenker jeg på Norge og det norske folk.

-  Er du skuffet over at du ikke fikk møte noen norske statsråder?

-  Jeg hadde håpet det.

-  Føler du at Hamas blir urettferdig behandlet av europeerne?

-  Ja, Europa begår de samme feilene som USA. Man kan beskylde oss for både det ene og det andre. Men uten å kunne sette seg ned og snakke med oss, kan det heller ikke bli noen forståelse. Vi trenger en god dialog.

-  EU og USA har tre krav som Hamas må innfri før det blir noen politisk kontakt. Dere må anerkjenne Israel, akseptere tidligere inngåtte avtaler mellom israelerne og palestinerne og ta avstand fra vold og terror. Hvilket av kravene er enklest å innfri?

-  Ingen av dem. Dessuten er de ikke rettferdige.

-  Men dere sitter i en regjering som er et direkte resultat av Oslo-avtalen. Betyr ikke det at dere i hvert fall anerkjenner deler av denne avtalen?

-  Både israelerne og folk fra PLO sier at Oslo-avtalen er død. Også det såkalte veikartet for fred har opphørt å eksistere. Yassir Arafat og Mahmoud Abbas aksepterte alt, men fikk ikke noe igjen.

-  Hva med anerkjennelse av Israel?

-  Israel må si hva slags grenser landet ønsker. Skal det være grensene fra 1948 eller 1967? Man kan ikke anerkjenne en stat som ikke har fastlagte grenser.

-  Så en framtidig anerkjennelse av Israel kan ikke utelukkes?

-  Israelerne må anerkjenne oss først. De må anerkjenne en palestinsk stat og vår eksistens. Vi er der. Vi er på kartet.

-  Israelske myndigheter har holdt tilbake skatter og tollinntekter som egentlig tilhører palestinerne. Nå antydes det at disse pengene likevel kan bli tilbakebetalt. Vil du eventuelt se dette som et positivt skritt fra israelernes side?

-  Ja, men ikke glem at det egentlig er våre penger.

-  Vil Hamas støtte president Abbas dersom han gjenopptar fredsforhandlinger med Israel?

-  Ja, vi håper virkelig at han vil oppnå noe.

-  Vil Hamas akseptere en norsk rolle i eventuelle nye fredsforhandlinger?

-  Ja. Norske myndigheter kan gjøre en god jobb. Men vi vil ha en ordentlig fredsavtale - ikke en slik som Oslo-avtalen var.

-  Kan israelere og palestinere leve side ved side i to stater i framtida?

-  Vi bodde sammen med jøder før Israel ble etablert i 1948, og vi har bodd sammen med jøder etterpå. Vi hater ikke sivile, men har en aversjon mot folk i uniform.

-  Men kan dere leve side ved side?

-  Ja, vi har sagt at vi kan etablere en stat innenfor grensene fra 1967.

-  Hamas har hatt en våpenhvile siden januar i fjor. Hvorfor kan dere ikke kreve at selvmordsaksjoner fra andre grupper skal stanse mens denne våpenhvilen eksisterer?

-  Problemet er ikke disse gruppene. Problemet er Israel. Israelerne må slutte å drepe sivile.

-  Tror dere på noen støtte fra USA?
-
USA er mer israelsk enn israelerne selv.

-  Hva med EU-landene?

-  Forhåpentligvis finner de ut at de bør ha en egen politikk og ikke følge USA.

-  Hva er de viktigste oppgavene for den palestinske regjeringen i øyeblikket?

-  Å opprettholde sikkerheten, å etablere arbeidsplasser og å skaffe bistand fra utlandet.

-  Hvordan ser du på de væpnede sammenstøtene som har vært mellom de to partiene Hamas og Fatah den siste tida?

-  Dette er noe vi er ferdige med. Lederne for Hamas og Fatah har undertegnet en avtale.

-  Så du frykter ikke en palestinsk borgerkrig?

-  Nei, noe slikt vil ikke skje.

-  Hamas lovte å bekjempe korrupsjon hvis dere vant valgene. Hvor langt er dere kommet i denne kampen?

-  Vi forbereder noen initiativer i tråd med lovverket. Vi har kartlagt en del korrupsjon, og noen få ansatte har til nå fått sparken.

-  En av lederne for al-Qaida har oppfordret til blodige terroraksjoner mot Norge. Hva er din kommentar?

-  Dette er ikke bra. Vi er imot slikt. Vi ønsker gode relasjoner med alle mennesker. Man løser ingen problemer ved hjelp av trusler.

-  Årsaken til de nye truslene var Muhammed-tegningene...

-  Dette bør vi legge bak oss nå.

Hamas-regjeringen er ute av det gode selskap. Likevel håper Atef Adwan (53) på norsk fredsinnsats.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling