«Budbringeren» i millionstrid

Vanligvis er det underskuddene i norsk filmproduksjon som skaper ufred, men nå er det oppstått strid om hvorvidt Norsk Film AS skal ha milliongevinst for å ha skutt inn 800000 i «Budbringeren».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Spørsmålet er om et selskap som bidrar med statlige midler skal opptre som en hvilken som helst annen kapitalist, sier «Budbringer»-produsent Dag Nordahl i selskapet MovieMakers.

Avkastning

For ikke bare får Norsk Film AS tilbake sine 800000 kroner før MovieMakers får dekket sine utlegg: Siden inntektene fra salget av filmen til utlandet er større enn noen kunne drømme om på forhånd, får Norsk Film AS en million til, kanskje enda mer - og totalt en avkastning som i forhold til innskutt kapital er bedre enn det MovieMakers selv får.

Det var på et tidspunkt da pengenøden var stor at Nordahl gikk til Norsk Film AS og ba om 800000 kroner. Disse pengene var helt nødvendige for å få gjennomført produksjonen.

Knipe

Norsk Films bidrag var ingen statlig filmstøtte, men et påfyll av risikokapital på linje med det andre private investorer hadde gått inn i prosjektet med. Nordahl var i en finansiell knipe da han undertegnet den gunstige avtalen for Norsk Film AS - og forsøker nå å få den endret.

- Jeg svelget nok noen kameler da avtalen ble inngått, men jeg står selvsagt ved mitt ord, sier Nordahl.

Men hvis Norsk Film-direktør Tom Remlov står på sitt, får han pengene sine.

Nye filmer

Det Nordahl ber om, er at Norsk Films finansielle andel av suksessen skal føres tilbake til MovieMakers, slik at selskapet får kapital til å utvikle nye filmprosjekter som Norsk Film igjen kan delta i som medprodusent.

- Norsk Film AS er ikke bare en filmprodusent, selskapet skal også være en drivkraft i norsk filmproduksjon, sier Nordahl.

Han mener at MovieMakers har bevist at selskapet kan lage gode filmer. Med en mer solid kapitalbase kan han ansette manusforfattere og lage flere filmer.

- Og kanskje på enn mer effektiv måte enn hva Norsk Film AS kan gjøre selv. Hvis Norsk Film AS støtter private produsenter på denne måten, vil det til slutt komme hele filmbransjen til gode, sier Nordahl.