Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Budkrig om Saga

Det franske oljeselskapet Elf Aquitaine kaster seg inn i kampen om å Saga Petroleum, og overbyr tilbudet fra Norsk Hydro.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er spillets regler, er fungerende oljeminister Anne Enger Lahnstein korte kommentar i formiddag. Franskmennene byr 115 kroner per Saga-aksje, noe som verdtsetter selskapet til 17 milliarder kroner. Det er 8 prosent mer enn det Norsk Hydro har tilbudt Sagas aksjonærer, basert på Hydro-aksjens kurs når børsen åpnet i formiddag.

I motsetning til Hydro og Statoil, som planlegger å slakte Saga, skal Elf Aquitaine fortsette driften under Saga-navnet, og samordne sine aktiviteter på norsk sokkel.

Spillet i gang

- Jeg registerer at det er kommet et utenlandsk bud på Saga-aksjene. Det viser bare at prosessen er i gang, sier fungerende oljeminister Anne Enger Lahnstein til Dagbladet :på nettet. Hun understreker at hun fortsatt står for de samme synspunktene hun har hatt om at Saga bør havne på norske hender.

- Hva vil Hydro og Statoil gjøre nå?

- Dette blir nå en forretningsmessig sak som jeg regner med de to selskapenes styre tar tak i umiddelbart, sier Lahnstein før hun haster videre fra Stortinget til møter i departementet.

Også Hydro er knappe i sine kommentarer til budet fra Frankrike, men selskapet opplyser at det ikke kom veldig overraskende.

- Vi vil studere det nye tilbudet så fort vi får tilgang til det, for å se hva det reellt innebærer. Utover det fortsetter vi arbeidet med vårt eget budprospekt, med basis i det vi tidligere har sagt, og den avtalen vi har inngått med Statoil. Dette arbeidet vil presenteres i neste uke, sier informasjonsdirektør i Norsk Hydro, Tor Steinum til Dagbladet :på nettet.

- Skaper avtalen med Statoil problemer for Hydro i en eventuell budkrig.

- Nei, det er ingenting i avtalen med Statoil som skaper problemer for Hydros handlefrihet i forbindelse med oppkjøp av Saga.

- Nå som et nytt og høyere bud kommer inn, viser ikke det at Hydros tilbud var for lavt.

- Det er vår oppfatning at det budet vi har framlagt er en riktig prissetting i forhold til Saga, og det har også flere analytikere også ment, sier Steinum.

Positivt for ansatte

Sagas styre skal nå se nærmere på tilbudet før de gir sin kommentar til aksjonærene. De ansatte ser på meldingen om det franske tilbudet som et positivt signal. Det kan bety at ingen arbeidsplasser går tapt.

I motsetning til Hydro, som vil betale aksjonerene med Hydro-aksjer, skal franskmennene betale Sagas aksjonærer i kontanter.