Budrunder på pasienter

Pasientlister selges nå til høystbydende lege, og de beste listene går for over én million kroner. Sjekk fastlegen din!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nye regler gjør at leger kan ta markedspris for pasientene sine, og i de store byene ender det med budrunder på de beste pasientlistene og god fortjeneste til legene.

Etter at fastlegeordningen ble innført, har 344 fastlegelister forandret eier, viser en oversikt fra Rikstrygdeverket. Prisen på legepraksiser i de store byene her i landet ligger på alt fra 50000 kroner til halvannen million.

Dagbladet har foretatt en rundspørring blant leger som har solgt sin praksis det siste året, men ingen ønsker å si hvor mye de har tjent på salget.

Kjøperne av legepraksiser er heller ikke spesielt snakkesalige. Bare de som mener seg heldige med prisen, vil snakke og forteller om priser fra 300000 til 800000 kroner.

Dyr vestkant

En lege som er i ferd med å flytte til Oslo, forteller at han over lengre tid har ringt rundt på ledige legepraksiser.

- En praksis med mange pasienter koster alt fra én million til halvannen millioner på vestkanten og i Bærum. I mindre kommuner litt utenfor Oslo krever legene rundt 500000 for pasientlista si, sier han.

Det er også interne forskjeller i pris. Lange lister er mer verdt, og lister med unge, friske pasienter koster mer enn en praksis hvor pasientgruppa er eldre og mer krevende.

- Jeg ønsker å kjøpe en praksis sentralt i Oslo eller i Oslo vest. Jeg regner med at jeg må betale minst én million. Heldigvis er det mulig å få hjelp og lån fra Legeforeningen, sier han.

Populære

Før ordningen ble innført, ble legepraksiser overdratt til den nye legen for en symbolsk sum, men nå tjener legene gode penger på å trekke seg ut av en etablert praksis.

I Oslo er det mange ledige plasser på fastlegelistene. En rekke leger har ledig kapasitet, og det blir konkurranse om pasientene. Pasientene er derfor mye verdt og har blitt en god salgsvare for leger som selger praksisen sin.

- Det er klart en markedsbit i fastlegeordningen. Pasientene har blitt en portefølje. Listene er lett målbare og synlige med listesystemet. Men legen må jo ta vare på pasientene. Man har jo som lege ingen garanti for at pasientene blir værende på lista, sier Gisle Schmidt. Schmidt er selv fastlege og spesialrådgiver i byrådsavdelingen for helse i Oslo kommune.

Leger som ønsker å selge praksisen sin, må kontakte kommunen. Kommunen har ansvaret for å finne og velge ut kandidater til legestillingen, men det er opp til den selgende og kjøpende lege å forhandle om pris. Når forhandlingene starter, er det ikke alltid nok å være best egnet - søkeren må også ha mest penger. Ofte er det flere leger som er interessert, og som byr over hverandre.

- Kommunen spør aldri søkerne til en legestilling om hvor mye de er villige til å betale for praksisen de søker på. Man har jo hørt rykter om at det foregår bud, men da er vi ute av bildet. Selve salget har ikke kommunen ansvaret for, sier Schmidt.

- Heldig

Eksemplene er mange på leger som har kjøpt praksis og fått mange pasienter med på kjøpet: Lege Arild Stabæk betalte 300000 kroner for praksisen ved Skøyen legesenter i Oslo. Han fikk da ei liste på 1300 pasienter. Han mener han var heldig:

- Man må nesten regne med å betale over en halv million for praksiser med 1300- 1400 pasienter på lista.

  • En lege betalte 300000 kroner for innpass i et veletablert legesenter sentralt på vestkanten i Oslo med 400 pasienter på lista: - Det som er verdifullt med praksisen jeg kjøpte, er at jeg får tilgang til pasientene de andre legene her har på listene sine, men som de ikke rekker å behandle selv. Pasientene på min liste tilsvarer bare halvannen arbeidsdag.
  • En legepraksis på Flaktveit Legesenter i Bergen ble solgt for 600000 kroner. Aud Marie Hoel kjøpte legepraksisen med 1200 pasienter.
  • En legepraksis utenfor Trondheim ble solgt for 800000. Det var over 1000 pasienter på lista.