Budsjett-kollaps kan redde Jaglands skjebnehøst

I morgen starter spillet om årets statsbudsjett, og gårsdagens trontale var en klar invitt til Ap og Thorbjørn Jagland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det beste for Jagland personlig vil ikke være en budsjettavtale med regjeringen, men et budsjettkollaps som bringer ham tilbake i statsministerstolen, sier valgforsker og Ap-mann Frank Aarebrot. Han har i mange år fulgt Ap på nært hold, og etter valget tok han selv oppsiktsvekkende til orde for at Jagland burde gå av. - Den beste garanti for at lederdebatten vil forstumme, er at Jagland selv blir statsminister. Samtidig er han helt avhengig av å fornye partiet, på samme tid som han må danne ny regjering. Spørsmålet er om resten av partiet tror han er i stand til å ri begge disse hestene samtidig. Hvis «den nye Jagland» blir den samme som «den gamle Jagland», er regjeringsmakt det verste som kan skje Arbeiderpartiet nå, sier valgforsker Aarebrot og legger til: - Men jeg vil ikke utelukke at det er Jagland som holder nyttårstalen i år 2000. Det er flere eksempler på at folk med ryggen mot veggen kan utrette utrolige ting. Og klarer han å ri regjeringshesten og partihesten samtidig, vil han framstå som den suverene leder.

Siste sjanse

Aarebrot er svært klar i sin tale i det han karakteriserer som Thorbjørn Jaglands skjebnehøst: - Dette er hans «second chance». Og det er faktisk hans siste sjanse. Det er helt avgjørende at han makter å sette sitt preg på en budsjettavale med regjeringen, mener Aarebrot. Men et spørsmål som flere i opposisjonen stiller seg, er om Jagland vil nøye seg med en samarbeidsavtale. Flere er av den oppfatning at Ap's partileder aller mest ønsker seg tilbake til regjeringskorridorene, og at hans signaler om en åpen holdning til reformer i skattepolitikken kan være et spill for galleriet. Ved å vise til denne samarbeidsviljen, kan han ved et eventuelt forhandlingsbrudd si at Ap strakk seg langt og at det var regjeringspartiene som var vanskelige.

Tøffe forhandlinger

Gårsdagens trontale inneholdt flest invitter til Ap og Thorbjørn Jagland. Det var både regjeringen og opposisjonen enig om. Men veien fram til en eventuell budsjettavtale er lang, og høstens spill vil bli langt tøffere enn vanlig:

  • Jagland er helt avhengig av å gå ut av forhandlingene som seierherre. En budsjettavtale må ha en entydig Ap-profil i fordelings- og skattepolitikken, og et nei til budsjettsamarbeid betyr at Jagland må gi en overbevisende begrunnelse til velgerne og resten av Ap.
  • Det er ingenting som tilsier at valgvinner Jan Petersen blir mindre tøff i høst enn i fjor. Suksessen forrige høst førte Høyre ut av skyggenes dal, og valgseieren i år har gitt Petersen større selvtillit og pondus. Dessuten liker høyresiden svært dårlig at de ikke er regjeringens førstevalg i budsjettforhandlingene.
  • Det er ventet at regjeringen inntar en svært tøff linje, og den vil ha klare smertegrenser for hva den vil godta. Atskillige kameler ble svelget i fjor høst, og det samme vil neppe skje i år. På bakgrunn av dette kan man ikke se helt bort ifra en kommende regjeringskrise.
REISER SEG?: Jagland var tilhører mens regjeringen sto fram under åpningen av Stortinget.