Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Budsjett med blåskjær trer i kraft

Med Høyre og Frp ved roret innledes 2014 med symboltunge skatte- og avgiftskutt.

GODT FORNØYD: Finansminister Siv Jensen er glad for at arveavgiften forsvinner på nyåret sammen med en rekke andre skatte-og avgiftslettelser. Foto: Nina Hansen/Dagbladet.
GODT FORNØYD: Finansminister Siv Jensen er glad for at arveavgiften forsvinner på nyåret sammen med en rekke andre skatte-og avgiftslettelser. Foto: Nina Hansen/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er selvfølgelig veldig godt fornøyd med at arveavgiften blir borte fra 1. januar. Den har vært gjenstand for mye politisk debatt så lenge jeg har vært politiker, sier Siv Jensen i et intervju med NTB.

Mange har sagt mye om arveavgiften, det meste av det negativt.

- Men det måtte altså en Høyre/Frp-regjering til for at den faktisk skulle bli fjernet, legger hun til med et stort smil.

Jensen er også godt fornøyd med at skatt på alminnelig inntekt går ned, at minstefradraget på pensjonsinntekt heves og at særfradraget for store sykdomsutgifter ble opprettholdt.

- Det siste betyr mye for dem som har store utgifter som følge av sykdomsbildet sitt, sier Jensen.

Gir og tar 2014-budsjettet som Høyre/Frp-regjeringen har forhandlet fram med Venstre og KrF, innebærer ingen dramatiske endringer i skatte- og avgiftssystemet. Likevel har budsjettet fått et klart preg av skatte- og avgiftslettelser.

Skatten på alminnelig inntekt for både selskaper og personer blir redusert fra 28 til 27 prosent. Minstefradraget i pensjonsinntekt økes fra 26 til 27 prosent, og personfradraget i skatteklasse 2 for ektepar reduseres til 72.000 kroner for inntektsåret 2014. Den mye omtalte formuesskatten blir redusert i 2014, slik at satsen nå blir 1,0 prosent, og bunnfradraget øker.

På den annen side blir det klart mindre gunstig å ha lån i Husbanken og Statens pensjonskasse. Det skyldes at den såkalte normrenten økes fra 0,5 til 1,25 prosent fra 1. mars, noe som vil gjøre disse lånene dyrere å betjene.

I tillegg innebærer 2014 høyere trygdeavgift, noe mange av landets pensjonister vil merke.

Grensene for boligsparing for ungdom (BSU) blir økt til 25.000 kroner i året og totalt sparebeløp til 200.000. Også grensen for fradrag for gaver til frivillige organisasjoner blir økt, fra 12.000 til 16.800.

- Kommer til å merke et taktskifte Opposisjonen har ikke nølt med å hevde at det budsjettet som Høyre/Frp-regjeringen har satt sitt stempel på, tar fra de fattige og gir til de rike. De peker blant annet på den reduserte formuesskatten og fjerning av arveavgiften.

Den rødgrønne opposisjonen har også fremholdt at de som har mye fra før, vil merke lettelsen i for eksempel formuesskatten best.

Siv Jensen ser det motsatt. Hun mener enkelttiltak vil gjøre at folk merker regjeringsskiftet, og at endringene skjer gjennom flere skritt i riktig retning.

- Gradvis kommer velgerne til å merke at det er et taktskifte, sier Frp-lederen.

- Alternativet er at man går i feil retning.

Etter valgseieren arvet den nye regjeringen de rødgrønnes budsjett for 2014. De borgerlige partiene gjorde noen endringer, men tar nå i januar fatt på jobben med å snekre sitt første «egne» budsjett.

Det knytter seg blant annet stor spenning til hvor sterk den økonomiske veksten blir i Norge fremover. Prognosene peker i retning av svekket vekst neste år, noe som kan gjøre det enklere for regjeringen å forsvare økt bruk av oljepenger for å stimulere økonomien.

(NTB)