Budsjettbonus til Ap

Ap går fram med 3,3 prosentpoeng og befester posisjonen som landets klart største parti på Dagbladets og MMIs valgbarometer for desember. Frp går mest tilbake, og SV gjør sin dårligste måling for året.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DESEMBERMÅLINGEN

er gjort fra 11. til 17. desember med 904 stemmeberettigede i et landsrepresentativt utvalg av befolkningen. I mandatberegningen er antallet mandater endret fra 165 til 169, fordi Stortinget utvides med fire mandater ved valget i 2005. Dagens måling gir få endringer i forhold til et Storting med 165 mandater, men hadde denne blitt resultatet ved valget i 2005, hadde Ap og SV fått flertall sammen med Sp.

Ap's oppslutning bekrefter at partiet får betalt for å ta ansvar i budsjettforliket med regjeringen. Oppslutningen er på 27,9 prosent, den høyeste siden mai/juni i år. Fra tidligere undersøkelser vet vi at Ap dessuten har størst tiltro blant partiene i spørsmål om alderspensjoner, et tema som har vært sterkt framme i debatten i det siste.

TIL VENSTRE

for Ap har SV problemer. Partiet har falt som en stein siden rekordoppslutningen på MMIs oktobermåling med 21,3 prosent. Desember viser 14,5 prosent, en tilbakegang på nesten sju prosentpoeng på to måneder. Det er mye. Bakgrunnstallene viser at SV nå sliter med sviktende lojalitet fra tidligere velgere. Partiet mister velgere til Ap, og flere enn vanlig har satt seg på gjerdet.

SVs OPPTUR

i 2003 har i betydelig grad hatt sin årsak i velgervandring fra Ap. Nå synes det som om denne strømmen har snudd. Det kan mer skyldes at Ap nå gjør mye riktig, enn at SV nødvendigvis gjør så mye feil. Styrkeforholdet mellom de to partiene i desembermålingen er nok mer i samsvar med realitetene enn de målingene som viste at partiene var i ferd med å bli jevnstore.

Regjeringspartiene ligger fortsatt langt under valgresultatet. De får ingen bonusuttelling av budsjettforliket, men KrF kan glede seg over at forrige måneds vekst blir bekreftet og konsolidert. 8,7 prosent er KrFs beste MMI-måling siden september i fjor. Men partiet er langt fra på «Fast grunn», som partiavisa heter. Lojaliteten blant velgerne er under 50 prosent. Det er lavest av alle partier. Og 16 prosent av tidligere velgere sitter på vet-ikke-gjerdet.

HØYRE ER PÅ SAMME NIVÅ

som tidligere i år, mens Venstre er tilbake på 3 prosent etter et par måneders opphold på oversida av sperregrensa. Sp avslutter året med en bekreftelse på stabil oppslutning på mellom 6 og 8 prosent.

<!--BTEK0-->BRA, DÅRLIG OG DÅRLIG: Jens Stoltenberg kan være fornøyd med valgbarometeret. Kristin Halvorsen og Carl I. Hagen gjør det ikke like skarpt.