Budsjettbrudd kan gi sammenbrudd

Toppledelsen i de tre regjeringspartiene sitter nå sammen for å legge strategien for den videre behandlingen av statsbudsjettet etter bruddet med Arbeiderpartiet. Det mest sannsynlige utfallet er at det nå blir lagt fram en finansinnstilling uten flertall for noe budsjett. Likevel kan mye skje i løpet av de to ukene fram til finansdebatten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringspartiene kan i første omgang gå et pliktløp med SV, som har invitert til samtaler. Men noen budsjettløsning med SV er i praksis utenkelig. Den politiske avstanden mellom regjeringen og SV er betydelig større enn til Arbeiderpartiet. Når det ikke ble en løsning med Arbeiderpartiet, er sjansene enda mindre med SV.

Etter en splittet finansinnstilling kan det imidlertid bli ny kontakt med Fremskrittspartiet. Carl I. Hagen kan igjen opptre som regjeringens redningsmann, slik som i fjor. Regjeringen har nå mulighet til å endre sitt opprinnelige budsjett slik at det blir mer spiselig for Frp.

Det kan gjøres ved å beholde en del utgifter i sosialbudsjettet som var kuttet i det opprinnelige budsjettet. Subsidiene til ferjetrafikken i Skagerrak, som Frp er en forkjemper for, kan komme i samme kategori. Da kan det bli lettere for Hagen å bøye seg for et kabinettspørsmål, slik som i fjor.

Men da må regjeringen finne tilstrekkelige midler for å dekke inn de nye utgiftene. En svekkelse av budsjettbalansen vil regjeringen ikke gå med på. Det vil ødelegge muligheten til rentenedgang og lavere kronekurs, og sette enda flere arbeidsplasser i industrien i fare.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer