Budsjettbrudd kan gi sammenbrudd

Toppledelsen i de tre regjeringspartiene sitter nå sammen for å legge strategien for den videre behandlingen av statsbudsjettet etter bruddet med Arbeiderpartiet. Det mest sannsynlige utfallet er at det nå blir lagt fram en finansinnstilling uten flertall for noe budsjett. Likevel kan mye skje i løpet av de to ukene fram til finansdebatten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringspartiene kan i første omgang gå et pliktløp med SV, som har invitert til samtaler. Men noen budsjettløsning med SV er i praksis utenkelig. Den politiske avstanden mellom regjeringen og SV er betydelig større enn til Arbeiderpartiet. Når det ikke ble en løsning med Arbeiderpartiet, er sjansene enda mindre med SV.

Etter en splittet finansinnstilling kan det imidlertid bli ny kontakt med Fremskrittspartiet. Carl I. Hagen kan igjen opptre som regjeringens redningsmann, slik som i fjor. Regjeringen har nå mulighet til å endre sitt opprinnelige budsjett slik at det blir mer spiselig for Frp.

Det kan gjøres ved å beholde en del utgifter i sosialbudsjettet som var kuttet i det opprinnelige budsjettet. Subsidiene til ferjetrafikken i Skagerrak, som Frp er en forkjemper for, kan komme i samme kategori. Da kan det bli lettere for Hagen å bøye seg for et kabinettspørsmål, slik som i fjor.

Men da må regjeringen finne tilstrekkelige midler for å dekke inn de nye utgiftene. En svekkelse av budsjettbalansen vil regjeringen ikke gå med på. Det vil ødelegge muligheten til rentenedgang og lavere kronekurs, og sette enda flere arbeidsplasser i industrien i fare.

For mye tyder på at kabinettspørsmål igjen blir eneste redning for regjeringen Bondevik og dens budsjett. Hagen har sagt at han i høst ikke vil bøye seg for tvang. Men prisen for å kaste en såkalt borgerlig regjering kan bli høy for ham, særlig når alternativet kan bli en Stoltenberg-regjering med deltakelse av SV og Sp, kanskje støttet av KrF.

En annen utvei er at Arbeiderpartiet bøyer seg for et kabinettspørsmål for å slippe regjeringsansvar nå. Stoltenberg har jo sagt at partiet hans ikke vil søke regjeringsmakt før etter neste valg. Han trenger tid i opposisjon til å bygge partiet opp igjen fra ruinhaugen. For første gang i etterkrigstida har Arbeiderpartiet erklært at det ikke er parat til regjeringsmakt. Er dette alvorlig ment, kan det bli Bondeviks redning.

<B>BRUDD:</B> Venstres parlamentariske leder Trine Skei Grande, Jens Stoltenberg og Jon Lilletun måtte torsdag informere om at budsjettforhandlingene hadde strandet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer