Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Budsjettenes klare tale

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I forrige uke var runden med opposisjonspartienes alternative forslag til statsbudsjett for neste år over. Felles for dem er at de representerer partienes ulike prioriteringer innenfor en helhetlig ramme. De er alle på sine ulike vis konkrete alternativer til regjeringens forslag, og inneholder således en annen politikk. Et noe trist fellestrekk må være at ingen av dem blir styringsredskaper for økonomisk politikk, siden de rødgrønne partiene i regjering har flertall for sitt framlagte budsjett.

Det mest interessante er derfor å se om budsjettene kan romme muligheter for borgerlig samarbeid. På dette stadiet i en stortingsperiode er det riktignok viktig for partiene å vise sine egne prioriteringer, ikke hvorvidt det er grunnlag for samarbeid. Men de alternative budsjettene illustrerer hvilke vansker partiene må overvinne seg imellom for å framstå som et troverdig regjeringsalternativ.

Fremskrittspartiet skiller seg mest ut, ved å bruke 15 milliarder kroner mer av oljeformuen enn de andre borgerlige partiene som har holdt seg til regjeringens anslag. Dermed har partiet råd til mer enn de andre. Like fullt kutter Frp dramatisk i bistand og i overføringene til landbruk. De andre tre partiene er nærmere hverandre. De mener utgiftsnivået skal være på samme nivå som det regjeringen foreslår. Det betyr at de må finne inndekning for de påplussinger de foreslår. Og der avslører uenigheten seg. KrF vil øke bistandsmidlene.

Høyre vil kutte. KrF bevilger mer til kommunene. Venstre vil kutte en milliard. Etc.

Avstanden mellom Høyre, Venstre og KrF er imidlertid ikke lenger enn at partiene igjen vil kunne danne regjering, dersom de fikk et flertall bak seg i Stortinget. Verre blir det å inkludere Frps økonomiske politikk. Alt i alt har ikke de alternative budsjettene brakt de borgerlige partiene nærmere hverandre. Snarere demonstrerer de opposisjonens avmakt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling