Budsjettenes klare tale

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I forrige uke var runden med opposisjonspartienes alternative forslag til statsbudsjett for neste år over. Felles for dem er at de representerer partienes ulike prioriteringer innenfor en helhetlig ramme. De er alle på sine ulike vis konkrete alternativer til regjeringens forslag, og inneholder således en annen politikk. Et noe trist fellestrekk må være at ingen av dem blir styringsredskaper for økonomisk politikk, siden de rødgrønne partiene i regjering har flertall for sitt framlagte budsjett.

Det mest interessante er derfor å se om budsjettene kan romme muligheter for borgerlig samarbeid. På dette stadiet i en stortingsperiode er det riktignok viktig for partiene å vise sine egne prioriteringer, ikke hvorvidt det er grunnlag for samarbeid. Men de alternative budsjettene illustrerer hvilke vansker partiene må overvinne seg imellom for å framstå som et troverdig regjeringsalternativ.

Fremskrittspartiet skiller seg mest ut, ved å bruke 15 milliarder kroner mer av oljeformuen enn de andre borgerlige partiene som har holdt seg til regjeringens anslag. Dermed har partiet råd til mer enn de andre. Like fullt kutter Frp dramatisk i bistand og i overføringene til landbruk. De andre tre partiene er nærmere hverandre. De mener utgiftsnivået skal være på samme nivå som det regjeringen foreslår. Det betyr at de må finne inndekning for de påplussinger de foreslår. Og der avslører uenigheten seg. KrF vil øke bistandsmidlene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer