Budsjettenighet i natt

Like etter at budsjettforliket mellom Ap og sentrumspartiene ble klart klokken 22.20 i går kveld, startet kampen om å framstå som vinnere. Sentrumspartiene planla kakefest på rappen og kalte avtalen historisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter de signalene partene hadde kommet med tidligere, var det ingen som var i tvil om at de ville bli enige. Spørsmålet var bare når. Klokken 22.20 i går kveld kunne endelig en strålende fornøyd Thorbjørn Jagland og Einar Steensnæs kunngjøre at de var blitt enige. I bakgrunnen stod finansminister Gudmund Restad og smilte lurt.

- Vi har en avklaring som gjør at vi kan skrive en avtale i løpet av natta. Vi er enige om kuttene, og jeg er nå veldig lettet og glad over at vi har fått dette til, sa Jagland.

Dermed er Arbeiderpartiets alenegang over - og Jagland er tilbake på den politiske arenaen. Men sentrumspartiene var minst like opptatt av å framstå som vinnere.

Kakefest

- Stemningen er helt utrolig. Avtalen med Arbeiderpartiet føles utrolig mye bedre enn da vi ble enige med Høyre og Frp i fjor, sier en av dem som var tilstede i sluttfasen. Umiddelbart etterpå inviterte de til kakefest i Stortingets statsrådssal i formiddag.

Det er ingen tvil om at sentrumspartiene opplevde dette som en stor seier:

- Vi er svært godt fornøyd. Vi har bevist at vi er i stand til å forhandle både til høyre og venstre i norsk politikk. Det viktigste er likevel at vi har oppnådd noe som nærmest er historisk: Vi har ikke brukt mer av oljepengene, stramheten i budsjettet er ikke endret og utgiftsveksten er den samme som den regjeringen foreslo, sa KrFs parlamentariske leder Einar Steensnæs til Dagbladet. Han mente de dermed hadde skapt et godt grunnlag for å få renta ytterligere ned.

Smertefulle kutt

Sluttfasen av forhandlingen tok lenger tid enn ventet. Problemene skyldes ikke bare at partene var nødt til å skjære i et allerede stramt budsjett. Det skyldes i minst like stor grad at partene var uenige om hvilke poster man skulle kutte i. Etter det Dagbladet erfarer var Arbeiderpartiet til tider svært interessert i kutt på områder som ville være svært smertefulle for regjeringspartiene.

Dermed ville det virke som det var Ap som var den reelle budsjettvinneren og det partiet som hadde hatt kontrollen over regjeringen. Sentrumspartiene var på sin side minst like opptatt av å vise styrke og true med at de kunne gå til Høyre og Frp dersom Arbeiderpartiet ikke gav seg. Dermed halte man ut sluttspurten av forhandlingene, mens et utålmodig pressekorps stod på gangen og ventet.

ENIGHET: Både Thorbjørn Jagland og Einar Steensnæs er godt fornøyd med statsbudsjettet.