- Budsjettet er en god nyhet

- Det er et stramt budsjett, og det er en god nyhet, påstår Kjell Magne Bondevik. «Lavere press på renta og kronekursen» var mantraet under pressekonferansen i regjeringsbygget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er et stramt budsjettforslag, og det er en god nyhet, sa Kjell Magne Bondevik da han ankom den stappfulle pressekonferansen i Regjeringsbygget. Da hadde tre uniformerte vakter med propp i øret stått rake foran en låst dør og hindret budsjettkåte journalister i å komme inn i lokalet.

- Dette budsjettet skal dempe presset på renta og kronekursen, slik at vi kan trygge bedrifter og arbeidsplasser, sa Bondevik. Den linja gjentok han hele tre ganger i løpet av pressekonferansen.

- Vi gjør hva vi kan for at folk, bedrifter og kommuner skal slippe å få en renteregning. Dét regner jeg med at Stortinget vil følge opp.

Blir ikke populær

Men både Hagen og Stoltenberg rakket ned på budsjettet allerede før Bondevik ankom pressekonferansen. Statsministeren innrømmer at ikke alle kommer til å være like fornøyde.

- Vi vil ikke bare møte jubel utover dagen. Norge er et godt land å bo i for de fleste, ifølge FN verdens beste, men det kommer ikke til å høres slik ut i dag.

Bondevik sier at det har vært krevende å legge budsjettet fordi mange bestemmelser ble tatt allerede i det forrige budsjettet, slik at regjeringen ikke hadde noe valg. I tillegg øker utgiftene til folketrygden med mange milliarder, og da er det lite igjen til fordeling til andre gode saker.

- Vi bruker ikke mer oljepenger enn handlingsregelen tilsier. Dét ville være å ta fra kommende generasjoner, sier han.

Bondevik trekker frem at kollektivtransporten får mer, selv om rammene er stramme.

- Vi får bedre velferdsordninger for barn, eldre og syke. Vi skal hjelpe folk ut av fattigdom og har en ege plan for dette.

Kommunene har regnet med regjeringshjelp til 2,5 milliarder, men får en knøttliten økning til 2,6 i stedet. Til gjengjeld er pengene stort sett øremerket på forhånd til barnehager og psykiatri.

Vil ha støtte til kutt

Men når noen får mer penger, må andre lide.

- Kutt isolert sett er ikke spesielt populært, sier Bondevik. Han ber alle om å «bevare synet for helheten» og minnet om at av de drøye 10 milliardene som blir kuttet i budsjettet, så har Ap stemt for nesten 9 milliarder.

- Det er bare en liten del de ikke har stemt for, understreket han. Bondevik avviser at det er de rikeste som kommer best ut:

- Det er skatte- og avgiftslettelser til vanlige folk og til bedriftene.

Per-Kristian Foss lot det nok en gang skinne gjennom at han er uenig med opposisjonen som har laget barnehageforliket, men sier at regjeringen venter på svar på uavklarte spørsmål og at forslaget er fulgt opp så godt som mulig.

- Et maksprissystem treffer dårlig, sa Foss.

Bondevik var ikke skamfull over å øke utgiftene for gamle og syke.

- De som har relativt små helseutgifter, betaler mer for at de som har store helseutgifter, betaler mindre. Dette er en historisk satsing for de fattiges sak, både hjemme og ute. Det er jeg stolt over, sa Bondevik.

Nå gjør regjeringen seg klar til å forhandle med en irritert Hagen.

- Vi er villige til å inngå kompromiss, men ikke til å forhandle bort ansvarligheten. Vi må dempe presset mot renta og kronekursen, sier han.

- Hvis det ikke lykkes, må vi finne løsninger med andre partier.

Noen bittesmå godbiter finnes:

  • Regjeringen legger opp til 12 000 nye barnehageplasser.
  • Fradraget for fagforeningskontingenten økes fra 900 til 1100 kroner.
  • Arbeidsgivere som vil betale operasjoner for ansatte, slipper å betale skatt.
  • Alle bedrifter får fradrag for forskning.
  • Innslagspunktet for toppskatt økes fra 320 000 kroner til 340 700 i skatteklasse 1 og fra 342 200 til 364 000 kroner i skatteklasse 2. Det betyr at færre må betale toppskatt.
  • En del tollsatser fjernes på landbruksprodukter som ikke produseres i Norge.
  • Det blir ingen endringer i sykelønna i år. Til gjengjeld varsler Foss tiltak for neste år.

    - Budsjettet er et bidrag til å dempe presset mot kronekursen og renta, sa Foss, som et ekko av Bondevik.

BUDSJETTKAMERATER:</B> Bondevik og Foss venter bråk fra opposisjonen. Men de er fornøyde med budsjettet.